Păstrarea brânzei în folie – Depozitați brânza în folie de plastic? Din păcate, aceasta nu este calea corectă! Iată cum puteți face ca brânza să dureze mai mult cu metode de depozitare mai eficiente.
Păstrarea brânzei în folie
Dacă și tu te numeri printre acele persoane care au de obicei brânză în frigider, atunci trebuie să știi care este modalitatea corectă de depozitare. Mulți au bucăți de brânză în frigider învelite în folie de plastic. Ei au adesea credința că această metodă de depozitare o face să dureze mai mult, evitând mucegaiul.
Nu numai că folia nu este potrivită pentru depozitare, dar se asigură și că toate „mirosurile” de brânză sunt transferate la frigider. Să vedem cum să le păstrăm corect.
Păstrarea în folie: nu este calea corectă!
Una dintre cele mai frecvente greșeli este păstrarea brânzei în folie în frigider. În general, când le cumpărăm de la supermarket, le găsim deja în felii învelite în acest ambalaj transparent. De aceea ne face să credem că folia alimentară este cea mai potrivita metoda de pastrare la frigider.
În realitate, trebuie remarcat faptul că bucățile de brânză din celofan rămân în secțiunea frigiderului din supermarket pentru câteva zile.
Ceea ce, evident, nu se întâmplă în casele noastre: timpii de depozitare pentru majoritatea familiilor sunt mai lungi.
Astfel, lăsând folia în jurul brânzeturilor, creăm pagube mari. Din punct de vedere economic, toate acestea se traduc într-o mare risipă de alimente. Statistic, două din trei bucăți de brânză mucegăiesc și, prin urmare, suntem nevoiți să le aruncăm. O astfel de risipă are și greutatea în portofel având în vedere sumele cheltuite pe brânză.
Brânza mucegăită – riscuri
Cu viața agitată de astăzi, se întâmplă foarte des să uităm o bucată de brânză ascunsă în frigider și de multe ori s-a întâmplat să găsim pete de mucegai. Uneori, faptul că am plătit foarte mult pentru ea ne tentează să scoatem acea bucată mucegăită și să o consumăm oricum.
Dar este bine de știut că există riscuri, deoarece mucegaiurile poartă bacterii patogene precum salmonela și alte infecții alimentare care duc la vărsături, dureri de stomac și diaree. Așa că primul sfat este să înlocuim folia cu alte metode de depozitare dacă nu vrem să ne riscăm sănătatea.
Cum să păstrezi brânza corect: cele mai bune metode
Un obicei bun, după cumpărarea brânzei, este să îndepărtați cât mai repede folia, chiar dacă este ambalată în vid. Acest „plastic” care înconjoară brânza nu îi permite să „respire” de care au nevoie toate produsele lactate .
Sfatul este să înlocuiți folia cu hârtie pentru alimente. Cât despre brânzeturile învechite, precum grana, pecorino sau parmezan, le putem înveli în cârpe de bumbac. Daca in schimb am achizitionat produse din aluat moale, le putem pune in hartie de copt sau – fara nicio protectie suplimentară – le putem pune intr-un recipient ermetic .
În ceea ce privește mozzarella, însă, aceasta trebuie lăsată în lichidul său și consumată în 2 zile. Un alt lucru important este să alegeți cu grijă secțiunea frigiderului în care să puneți brânzeturile.
Daca ne dorim o conservare optima si fara sa irosim nimic, este bine sa le punem intr-un loc anume. Stim ca frigiderul are in interior 3 temperaturi diferite, fiecare dintre ele potrivita pentru anumite alimente.
Brânzeturile proaspete precum ricotta trebuie să rămână între 2°-4°, așa că cel mai bine este să le depozitați în partea cea mai rece, chiar deasupra sertarului pentru legume. Cele asezonate, in schimb, au nevoie de 6°-7° si trebuie puse in sectiunea cea mai inalta a frigiderului, sau in compartimentele usii.
In fine, cele semi-condimentate precum taleggio trebuie sa ramana in departamentul din centru pentru ca au nevoie de o temperatura intermediara. Regula fundamentală care se aplică tuturor tipurilor de brânză este evitarea schimbărilor bruște de temperatură.
Sfaturi pentru cei care pleacă în țară: «Un ”Bună ziua!” în loc de ”Ciao!” ar fi bine venit»
sursa: wineandfoodtour.it , gazetaromaneasca.com