Papa i-a spălat picioarele unei deținute ucrainene mai întâi, apoi a altor 11 deținuți. Papa Francisc, 85 de ani, a oficiat ritualul „spălării picioarelor” în timpul slujbei din Joia Mare dinaintea Paştelui catolic, oficiată în penitenciarul de la Civitavecchia.
Papa a reluat acest ritual, care aminteşte de gestul de smerenie al lui Iisus Hristos în faţa apostolilor săi, după doi ani de pauză din cauza restricţiilor legate de pandemia de coronavirus.
În prezenţa deţinuţilor şi a gardienilor, papa Francisc a afirmat că Dumnezeu oferă întotdeauna iertarea.
„Iisus spală picioarele trădătorului”
«Și atunci, Iisus – cu un gest care atinge și inima – spală picioarele trădătorului, celui care îl vinde. Așa este Iisus și ne învață acest lucru simplu: între voi, trebuie să vă spălați picioarele. Este simbolic: între voi, trebuie să vă slujiți; unul îl servește pe celălalt, fără dobândă. Ce frumos ar fi dacă acest lucru ar fi posibil să se facă în fiecare zi și pentru toți oamenii: dar există întotdeauna interes, care este ca un șarpe care intră”.
Papa i-a spălat picioarele unei deținute ucrainene
Astfel, Papa Francisc s-a adresat deținuților și personalului închisorii din închisoarea Civitavecchia unde, în privat, a oficiat Liturghia de Joia Mare „în Coena Domini”. Papa a efectuat și „spălarea picioarelor” la doisprezece deținuți, între care trei femei. Prima care l-a întâlnit pe Sfântul Părinte a fost o deținută ucraineană, scrie terzobinario.it.
La slujba, care a avut loc în capela Institutului, părintele Martin, capelanul Institutului a concelebrat împreună cu Papa.
„În fiecare Joia Mare citim acest pasaj din Evanghelie: este un lucru simplu. Isus, cu prietenii săi, ucenicii lui este la cină, cina Paștelui; Iisus spălând picioarele ucenicilor Săi – lucru ciudat a făcut: în vremea aceea sclavii își spălau picioarele la intrarea în casă.
Și atunci, Iisus – cu un gest care atinge și inima – spală picioarele trădătorului, celui care îl vinde. Așa este Iisus și ne învață acest lucru simplu: între voi, trebuie să vă spălați picioarele. Este simbolic: între voi, trebuie să vă slujiți; unul îl servește pe celălalt, fără dobândă.
De multe ori, în viață căutăm interesul, de parcă am plăti un bacșiș între noi
Ce frumos ar fi dacă ar fi posibil să o faci în fiecare zi și pentru toți oamenii: dar există întotdeauna un interes, care este ca un șarpe care intră. Și ne scandalizăm când spunem: „Am fost la acel birou public, m-au pus să dau bacșiș”. Acest lucru doare, pentru că nu este bine. Și noi, de multe ori, în viață căutăm interesul, de parcă am plăti un bacșiș între noi.
În schimb, este important să faci totul fără interes: unul îl slujește pe celălalt, unul este fratele celuilalt, unul îl face pe celălalt să crească, unul îl corectează pe celălalt și așa trebuie să continui lucrurile. A servi! Și apoi, inima lui Iisus, care trădătorului îi spune: „Prieten” și îl așteaptă și el, până la capăt: iartă totul.
VIDEO Povestea Marianei l-a impresionat pe Papa Francisc. «Trăiesc cu morfină»
Dumnezeu iartă totul și Dumnezeu iartă mereu!
Aș vrea să pun asta astăzi în inimile tuturor, chiar și în a mea: Dumnezeu iartă totul și Dumnezeu iartă mereu! Noi suntem cei care obosim să ne cerem iertare. Și fiecare dintre noi, poate, are ceva acolo în inimă, pe care îl poartă de ceva vreme, care îl face „ron-ron”, vreun schelet ascuns în dulap. Dar, cere-i lui Iisus iertare: El iartă totul.
El vrea doar ca încrederea noastră să ne ceară iertare. O poți face când ești singur, când ești cu alți însoțitori, când ești cu preotul. Aceasta este o rugăciune frumoasă pentru astăzi: „Dar, Doamne, iartă-mă. Voi încerca să slujesc altora, dar Tu mă slujești cu iertarea Ta”. El a plătit astfel cu iertare.
Kievul vrea să comande în Vatican: „Papa nu trebuie să-l întâlnească pe Kiril”
El nu se satură să ierte: noi suntem cei care obosim să cerem iertare
Acesta este gândul pe care aș vrea să vi-l las. Slujiți, ajutați-vă unii pe alții și fiți siguri că Domnul iartă. Și cât de mult iartă? Toate! Și până când? Tot timpul! El nu se satură să ierte: noi suntem cei care obosim să cerem iertare.
Și acum, voi încerca să fac același gest pe care l-a făcut Isus: spăl picioarele. O fac din suflet pentru că noi preoții ar trebui să fim primii care îi slujim pe alții, nu îi exploatăm pe alții. Clericalismul ne conduce uneori pe această cale. Dar trebuie să slujim.
Acesta este un semn, și un semn de iubire pentru acești frați și aceste surori și pentru voi toți de aici; un semn care înseamnă: „Eu nu judec pe nimeni. Încerc să slujesc pe toată lumea”. Există Unul care judecă, dar este un Judecător oarecum ciudat, Domnul: el judecă și iartă. Urmăm această ceremonie cu dorința de a ne sluji și de a ne ierta.”, a spus Papa Francisc.