in

Papa Francisc, Vigilia pascală fără credincioși: „Curaj, cu Dumnezeu nimic nu e pierdut!”

”În această noapte cucerim un drept fundamental, care nu ne va fi luat: dreptul la speranță. Este o speranță nouă, vie, care vine de la Dumnezeu”. Sâmbătă, 11 aprilie 2020, în bazilica San Pietro, papa Francisc a celebrat la ora locală 21.00 solemna Vigilie pascală a Învierii Domnului. Fără prezența credincioșilor, din cauza pandemiei de Coronavirus, papa a transmis un mesaj de încurajare și de speranță în timpuri de încercare.

”Soră, frate, chiar dacă în inimă ai înmormântat speranța, nu te resemna: Dumnezeu este mai mare. Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj, cu Dumnezeu nimic nu e pierdut!” Cu acest îndemn pascal, papa Francisc a celebrat sâmbătă, 11 aprilie a.c., la ora 21.00, în bazilica vaticană, solemna Vigilie pascală a Învierii, transmite Vatican News.

De obicei, la această slujbă particiau peste 10.000 de oameni. De data aceasta bazilica era aproape goală, fiind prezente foarte puține persoane. Slujba din Noaptea Învierii, însă, a urmat, în mare, rânduiala dintotdeauna, cu Liturgia luminii, Liturgia Cuvântului, Liturgia baptismală și Liturgia euharistică. Spre deosebire de alți ani, nu au mai avut loc botezuri, pentru a evita apropierea fizică prelungită între persoane.

Iată un fragment din omilia papei Francisc din noaptea de Paști:

Nu vă temeți, nu vă fie teamă: iată vestea de speranță. Este pentru noi, astăzi. Astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea prin care trecem.

În această noapte cucerim un drept fundamental, care nu ne va fi luat: dreptul la speranță. Este o speranță nouă, vie, care vine de la Dumnezeu. Nu este un simplu optimism, nu este o bătaie pe umăr sau o încurajare de ocazie, cu un zâmbet în trecere. Nu, este un dar al Cerului pe care nu puteam să ni-l procurăm singuri.

Totul va fi bine, spunem cu îndârjire în aceste săptămâni, atașându-ne de frumusețea umanității noastre și făcând să iasă din inimă cuvinte de încurajare. Dar, cu scurgerea zilelor și creșterea temerilor, chiar și speranța cea mai îndrăzneață poate să se evaporeze. Speranța lui Isus este diferită. Pune în inimă certitudinea că Dumnezeu știe să întoarcă totul spre bine, pentru că până și din mormânt face să iasă viața.

Mormântul este locul în care cel care intră nu iese. Dar Isus a ieșit pentru noi, a înviat pentru noi, ca să aducă viață acolo unde era moarte, ca să înceapă o istorie nouă acolo unde fusese pusă o piatră deasupra. El, care a răsturnat piatra de la intrarea la mormânt, poate să reînnoiască pietrele de moară care pecetluiesc inima.

De aceea, să nu cedăm în fața resemnării, să nu punem o piatră deasupra speranței. Putem și trebuie să sperăm, pentru că Dumnezeu este credincios. Nu ne-a lăsat singuri, ne-a vizitat: a venit în orice situație a noastră, în durere, în neliniște, în moarte. Lumina sa a luminat întunericul mormântului: astăzi vrea să ajungă în colțurile cele mai întunecate ale vieții. Soră, frate, chiar dacă în inimă ai înmormântat speranța, nu te resemna: Dumnezeu este mai mare. Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj, cu Dumnezeu nimic nu e pierdut!

Duminică, 12 aprilie 2020, este Duminica Paștelui catolic. Papa celebrează Sfânta Liturghie în bazilica vaticană la ora Romei 11.00, după care, din fața Altarului Mărturisirii, adresează Cetății și Lumii – ”Urbi et Orbi” – tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare. Nu vor fi 100.000 de oameni, ca în fiecare an, ci doar câteva zeci.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

https://ziarulromanesc.at/cfr-pregateste-trenuri-pentru-viena-vor-merge-fara-oprire-pe-teritoriul-ungariei/
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, creștere a numărului de decese și infecții, cele mai multe victime au fost în Lombardia

Italia, hotărâtă să scape cât mai repede de coronavirus: se vor distribui săptămâna viitoare 2,5 milioane de teste