Pe 17 decembrie, Papa Francisc a împlinit 80 de ani. Ziua sa a început la 7.15 cu un mic-dejun împreună cu opt oameni ai străzii din Roma, două femei și șase bărbați.
Papa și-a primit oaspeții în Casa Santa Marta, salutându-i în mod afectuos unul câte unul.
Oamenii străzii sunt de diferite naționalități: patru italieni, un moldovean, doi români și un peruvian. Oamenii fără adăpost, însoțiți de Konrad Krajewski, Binefăcător al Sanctității Sale, au dăruit Papei trei buchete de floarea soarelui.
Darul a fost așezat în Capela din Casa Santa Marta și Papa, după ce a dialogat cu fiecare dintre ei, la 7.45 s-a dus să oficieze liturghia împreună cu cardinalii. Oaspeții au fost servițiu cu dulciuri argentiniene. Papa a dispus ca de ziua sa în multe cantine din Roma, la terminarea prânzului sau cinei, să fie oferite dulciuri, în timp ce oaspeții din diferite adăposturi au primit o pungă cu o felicitare de Crăciun și un mic dar.
Pe timpul slujbei în Capela Paolina Francesca, a subliniat că liturghia invită în această perioadă a anului credincioșii să ”memoreze”, să ”se oprească” și ”să privească strada”: ”A nu uita înseamnă întocmai iubire; de iubire ține să avem mereu sub priviri atât de mult, mult bine pe care l-am primit; de iubire ține să privim istoria: de unde venim, părinții noștri, strămoșii noștri, calea credinței… Și această memorie ne face bine, fiindcă face și mai intensă această atentă așteptare a Crăciunului”.
În fine Bergoglio a cerut cardinalilor să se roage pentru el pentru ca bătrânețea sa să fie senină: ”Reamintesc ceea ce v-am spus pe 15 martie (2013), la prima noastră întâlnire: «Bătrânețea este perioada înțelepciunii». Să sperăm că și pentru mine va fi astfel. Să sperăm că așa va fi. Rugați-vă – a cerut – pentru ca bătrânețea mea să fie astfel: liniștită, religioasă, fecundă. Dar și voioasă. Mulțumesc!”.
Felicitările oamenilor străzii
Cotidianul catolic Avvenire povestește întâlnirea cu oamenii străzii.
Oamenii străzii au fost invitați de dimineață dintre cei prezenți în Piața Sfântul Petru și la dușurile de la Colonade.
«La mulți ani! Cum se spune în Italia?», îl întreabă Ioan pe vecinul său de scaun de sub colonadele din Piața Sfântul Petru. «Felicitări, la cât mai mulți ani!», este replica amicului care ca și el vine din România și împarte destinul comun de a trăi pe stradă. «La mulți Ani!», încearcă Ioan să spună în italiană în timp ce își așteaptă rândul în fața frizeriei înființată în urmă cu doi ani de Papa Francisc. Un dar care zilnic este utilizat de zeci de oameni ai străzii din Roma. Acum oamenii fără adăpost care reușesc să-și facă un duș și să aibă haine curate, datorită voluntarilor de la Unitalsi, vor să își arate recunoștința față de Papă la împlinirea a 80 de ani. «O pătură. Da, dacă aș avea bani i-aș dărui o pătură cu toate pozele noastre deasupra», continuă bărbatul de 49 de ani, de treisprezece în Italia. Motivul? «Astfel nu va uita niciodată de noi».
Soarele încălzește Piața Sfântul Petru încă de la primele ore ale dimineții. Și printre impunătoarele coloane ale lui Bernini mesajele de felicitare pentru ziua de naștere a Papei Bergoglio devin afecțiune pură. Josè are 55 de ani și vine din Brazilia. Stă așezat la intrarea la dușuri așteptându-și rândul. Citește cu atenție un ziar gratuit, însă în buzunar păstrează un articol mai vechi în care Papa vorbește despre durata pontificatului său.
«Îi doresc din toată inima ca Dumnezeu să-i dea sănătate să rămână acolo încă multă timp», spune indicând ferestrele Palatului Apostolic. Josè își povestește viața de vagabond fără a se rușina și, printre citate biblice, îl definește pe Francisc a fi «Papa mesajelor și clarității» și «noi, bieți Iuda, putem numai să-i mulțumim prin cuvinte de ziua lui».
Gianluca nu este foarte bun la urări – și menționează acest lucru imediat – însă cu accentul său campan marcat încearcă să întocmească o felicitare pentru Papă. În mod riguros, cu imaginile cele mai frumoase din orașul său natal, Napoli, din care a plecat în urmă cu șase ani în căutarea unui loc de muncă. «Dragă Papă virgulă – este începutul formulării – voiam să-ți mulțumesc pentru toate atențiile pe care ni le dai. Tu ne-ai făcut multe cadouri, dar noi putem să-ți facem doar unul: putem lucra pentru tine, aranjând grădinile Vaticanului. Și în schimb cerem numai un pat pentru noapte». O ofertă de bunăvoință, așadar, pentru a se achita de multa stimă primită în aceste luni. Nu atât prin cuvinte – «Francisc ne învață că de multe ori cuvintele nu folosesc – subliniază acest tânăr cu ochii triști ascunși în spatele unor ochelari groși – ci prin fapte.»
Mici, chiar foarte mici lucrări zilnice de apropiere de ceilalți. Față de cei care au mai puțin și de cei care trăiesc în sărăcie.
«Acolo te poți spăla și bărbieri». Alexandru are 30 de ani și vine din Moldova. Ca «expert al vieții pe stradă» îl ghidează pe Arafat care este la Roma de numai câteva zile.
«Felicitări, Francisc! L-aș strânge în brațe dacă aș putea – se îmbrățișează singur pentru a arăta cum ar face. Îți doresc să trăiești încă alți 80 de ani». Adevărul, continuă Alexandru în timp ce soarbe un ceai cald și o felie de cozonac, «este că, dacă am putea să înapoiem măcar jumătate din ceea ce ne-a dat Papa, oricum i-am fi datori lui» O datorie care potrivit lui Andrea, milanez de 65 de ani, se poate stinge «numai prin rugăciune. Urarea mea pentru ziua papei este aceasta: mă rog pentru ca Dumnezeu să-i dea forța să continue în dificila sa misiune».
CITEȘTE ȘI:
Papa Francisc permite preoţilor să ierte femeile care au făcut avort
Papa Francesco s-a întâlnit cu foste prostituate: «Fetelor, vă cer iertare!»