Menu
in

Padova anulează comitetul imigranţilor. ”O crimă politică, nu mai avem voce”

Pentru majoritatea leghistă de la conducere, ”comitetul străinilor” era inutil şi costisitor. Preşedinta Egi Cenolli: ”Lucram gratis. Eram inutili numai pentru primarul Bitonci, acum nu mai există o punte între comunităţi şi administraţie”.

În 2011, patru mii de imigranţi s-au aşezat la coadă în faţa urnelor din Padova şi au votat pentru un un Comitet al cetăţenilor străini (Consulta degli immigrati). Era vocea lor în Consiliul local: puteau să prezinte propuneri şi hotărâri, să urmărească lucrările consiliului şi, prin intermediul preşedintelui său, să se exprime, în fiecare şedinţă, privind tot ceea ce era decis pentru padovani, vechi şi noi.

Acea experienţă de reprezentare era unica posibilă, având în vedere că imigranţii (extraomunitari) vor putea vota numai dacă va exista o lege naţională care şi astăzi este doar un vis. Luni 11 aprilie, majoritatea de centru-dreapta condusă de Lega Nord a decis să anuleze (tehnic spus să ”suspende”) Comitetul, considerându-l inutil şi prea costisitor.

25.000 de padovani nu mai au voce în consiliul local


Consiliul local din Padova, cu voturile favorabile ale majorităţii (Lega, Lista Bitonci şi FI), şi după respingerea tuturor celor 19 amendamente prezentate de opoziţie (au fost depuse 450, însă majoritatea au fost considerate inadmisibile), a desfiinţat în mod oficial aşa-numitul comitet al străinilor.

Adică organismul special care, înfiinţat în noiembrie 2011 când era primar Flavio Zanonato (PD), îi reprezenta în consiliul local, cu drept de cuvânt dar nu de vot, pe cei circa 25.000 de cetăţeni străini (dintre care 8.000 sunt rezidenţi români, deci comunitari) ce locuiesc în mod regular la Padova.

”Acest comitet era un organism inutil. Cetăţenii străini sunt la fel ca toţi ceilalţi padovani”, a explicat primarul Massimo Bitonci. ”Europenii votează deja, şi sunt o treime dintre imigranţi, aşadar să ne gândim că nu este în mod absolut nevoie de un alt comitet. Uşile primăriei, primarului, consiliului local şi ale consilierilor sunt mereu deschise şi suntem pregătiţi, ca întotdeauna, să-i primim pe toţi”.

Protestele şi obstrucţionismul opoziţiei nu au folosit la nimic. Consilierul PD Massimo Bettin a vorbit despre o ”crimă politică”, care va face să crească ”furia şi frustrarea tinerilor străini, care nu se vor simţi absolut deloc luaţi în considerare de conducerea Primăriei noastre”. Colegul său de la M5S Giuliano Altavilla arată cu degetul către Bitonci: ”A promis că va fi primarul tuturor. Este evident că se întâmplă exact contrarul”.

La încheierea şedinţei, dura declaraţie a albanezei Egi Cenolli, preşedintă a de-acum defunctului comitet pentru străini. «Desfiinţarea comitetului, care timp de cinci ani a făcut să se vorbească despre Padova în toată Italia, devenind un model pentru multe alte oraşe, a fost o eroare. Mai ales având în vedere vremurile pe care le trăim, în care dialogul între persoane care provin din teritorii diferite a devenit tot mai dificil». «La cât ne-a costat, adică 25.000 de euro, acest comitet nu a produs rezultatele sperate, i-a răspuns leghistul Davide Favero. Astfel, nefiind indispensabil, trebuie eliminat».

„Ne-a ignorat”

”Comitetul era inutil? Numai pentru Bitonci!” spune la Stranieriinitalia.it preşedinta Egi Cenolli, de origine albaneză. ”De când a fost ales am cerut de mai multe ori o întâlnire, ne-a ignorat mereu. Aşa cum a ignorat propunerile concrete pe care le-am prezentat împreună cu comunităţile străine pentru a îmbunătăţi viaţa imigranţilor din Padova”.

În toţi aceşti ani, Cenolli şi colegii săi au lucrat gratis, fără a primi nici măcar jetoane de prezenţă. Faptul că au lucrat este demonstrat de rezumatele de activitate şi de propunerile publicate pe pagina Facebook a comitetului.

Administraţia leghistă le-a îndepărtat şi secretara, indispensabilă pentru efectuarea convocărilor. Însă între timp s-a dovedit foarte atentă la imigranţi, închizând ghişeele locale care le furnizau informaţii, dându-i afară de pe listele pentru locuinţe sociale cu motivul vechimii rezidenţei şi împiedicând reunirile familiale inventând noi cerinţe privind adecvabilitatea locuinţelor.

”Vocea noastră exista – subliniază Cenolli – însă nu au vrut să o asculte. Acum au ales să o pună sub tăcere cu totul, printre altele fără a schimba Statutul. Dacă într-adevăr cetăţenii străini ar avea aceleaşi drepturi cu italienii, nu ar fi fost nevoie de Comitet. Însă noi eram o punte între Comunităţi şi instituţii. Primarul şi majoritatea sa au decis să o arunce în aer”.

Elvio Pasca


Citiți și:

Bonus: 500 de euro pentru italienii de 18 ani, înclusiv cetățenii UE, tinerii extracomunitari sunt discriminaţi

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version