Menu
in

Ora solară 2023, când și cum trebuie să mutăm ceasurile

Ora solară 2023 – Ne apropiem acum de sfârșitul verii și practic ne bate toamna la ușă. Și toată lumea începe să fie conștientă că se micșorează ziua și că în curând se va schimba ora. Întrebarea recurentă este: când revine ora solară? Mereu ne pregătim pentru această schimbare, după ce am avut ora de vară timp de câteva luni. S-a discutat mult despre asta și în Europa, dar până la urmă nu au existat modificări la aceste schimbări de oră.
>>> Orașul în care oamenii trăiesc cel mai bine din lume este italian

Mulți și-ar dori ca ora de vară să devină definitivă din motive fizice și psihologice pe lângă economiile evidente în materie de energie electrică pe care o oră suplimentară de lumină le asigură. De altfel, schimbarea orei a adus afecțiuni și neplăceri, probleme și afecțiunile psihofizice legate de ritmurile circadiene. 

Când revine ora solară? Iată data care trebuie încercuită cu roșu

La întrebarea când se întoarce ora solară (numită și ora standard, sau ora de iarnă) i se răspunde în fiecare an, dar este bine să ne amintim. 

Prin urmare, ora solară va reveni între sâmbătă 28 și duminică 29 octombrie și va trebui să faceți această operațiune: mutați limbile ceasului de la 3 la 2. Veți dormi mai mult, cu o oră mai mult decât înainte, dar din păcate la unele persoane apar modificări corporale nefavorabile. Psihologul Patrizia Mattioli a vorbit despre asta pe Fanpage, enumerand neplăcerile majore cu care se confruntă populația.

„ Oamenii care sunt deja stresați de ritmurile vieții cotidiene sunt probabil mai sensibili la schimbare –  a explicat pentru Fanpage.it psihologul și psihoterapeutul Patrizia Mattioli, membru al comitetului științific al Guidapsicologi.it.
>>> Navetistă de la Napoli la Milano, în fiecare zi, pentru 1.165 de euro pe lună: ”Reușesc să fac și economii”

Efectele schimbării orei asupra somnului

Cu ora solară dormi mai mult, ceasurile se dau înapoi și câștigi o oră de lumină dimineața. Dar ritmurile noastre circadiene se schimbă, adică ceasul nostru intern care reglează multe funcții ciclice ale corpului nostru.

„Ritmurile circadiene constau tocmai în alternarea somnului și a stării de veghe pe o perioadă de 24 de ore. Și poate dura câteva zile pentru ca ceasul nostru intern să se adapteze la noul timp”, explică Mattioli. Deci, să nu fim surprinși dacă experimentăm unele tulburări de somn după schimbarea orei: acesta este un eveniment absolut normal datorită impactului acelei ore „câștigate” asupra ritmurilor noastre circadiene.
>>> Copiilor li se dau numele orașelor italiene: nu veți ghici care este cel mai folosit

Consecințele schimbării asupra organismului

Pe lângă faptul că provoacă probleme cu somnul, revenirea la ora standard poate provoca și efecte secundare asupra organismului, cum ar fi dureri de cap sau oboseală crescută.

„ Multe consecințe ale schimbării timpului, cum ar fi epuizarea, oboseala, iritabilitatea și proasta dispoziție, sunt fiziologice și sunt legate de schimbarea bruscă. Dar, în cele mai multe cazuri, sunt adesea ușoare și se estompează până când dispar pe măsură ce săptămânile progresează, treptat pe măsură ce ne reajustăm. la noul orar” clarifică Mattioli.

Efectele schimbării acum asupra minții și dispoziției

Schimbarea orei are, de asemenea, un impact uriaș asupra stării de spirit, tinzând să o agraveze.

„Timpul solar este inserat în modul nostru de viață, care este deja suficient de stresant, alcătuit dintr-o rutină care nu respectă cele mai elementare ritmuri umane, dar reacțiile depind foarte mult de modul în care ne găsesc, de cât de mult suntem în echilibru în acel moment precis”. Reacțiile sunt diferite nu numai de la o persoană la alta, dar poți fi și diferit de tine pe măsură ce trec anii.

„Pentru mulți, mutarea ceasului înainte (când există trecerea la ora de vară) generează o îmbunătățire clară a dispoziției deoarece acea oră suplimentară de lumină seara are un efect foarte pozitiv (chiar dacă obositor având în vedere că se doarme cu o oră mai puțin) și înlăturarea are efectul opus, pe de altă parte, zilele sunt deja mai scurte și întoarcerea cu o oră înapoi dă impresia că te găsești și mai mult în întuneric și cumva te simți catapultat în inactivitate” De fapt, reducerea expunerii la lumina soarelui ne influențează foarte mult starea de spirit.”

Ritmul circadian este reglat tocmai de lumina zilei și întunericul nopții, iar ritmul somn-veghe este, de asemenea, cel care reglează echilibrul dificil al hormonilor”.Să ne gândim la cei care pleacă să meargă dimineața devreme la muncă când soarele nu a răsărit încă și se întorc când este deja întuneric.

„Să te trezești devreme, să te activezi înaintea restului naturii, fără lumina soarelui și să ieșim când soarele nu a răsărit încă este mai obositor pentru organism. Lumina dimineții este prețioasă pentru declanșarea ritmurilor naturale ale corpului și, evident, afectează și starea de spirit” .

Atunci fiecare persoană, în funcție de starea psihologică și fiziologică actuală, poate reacționa foarte diferit. „Cei care beneficiază de ora de vară pot experimenta restabilirea orei solare mai rău, iar opusul este adevărat pentru cei care suferă de ora de vară. Și aici, momentul vieții personale este foarte important.

În general, intrarea în sezonul de iarnă înseamnă mai puțină viață în aer liber, mai puțină lumină, mai puține ieșiri și viață socială și acest lucru poate avea o repercusiune mai mare asupra celor care trec printr-un moment de mai mare fragilitate, mai multă sensibilitate sau au deja un declin de dispoziție pentru alte motive, la cei care se află deja într-un moment mai critic al vieții – continuă Mattioli –”Pe de altă parte, mulți iubesc toamna și din acest motiv, pentru caracteristicile ei pentru că încetinește totul, stinge cumva căldura verii, ne permite să ne adăpostim și să ne bucurăm de confortul casei și de acea oră de somn furată care se întoarce. foarte binevenit.”
>>> Afacerea de succes a unei românce din Italia: ”Sper să fiu un exemplu pentru mulți, mai ales pentru femei”

Sfaturi despre cum să faceți față stresului de schimbare

Pentru cei care știu deja că vor suferi efectele secundare ale schimbării orei, dr. Mattioli are câteva sfaturi pentru a evita să fie copleșiți de oboseală și proastă dispoziție.

„ Între timp, să încercăm mereu să înțelegem aspectele pozitive ale restabilirii orei solare, începând cu ora de somn recuperată, apoi să încercăm treptat să ne modificăm angajamentele până la restabilirea orei suplimentare.

Atunci este esențial să încerci mereu să ai contact direct cu dispozițiile tale. A ști mereu unde și cum suntem din punct de vedere emoțional este un factor de protecție în general și, prin urmare, se aplică și la schimbarea orei.

Una dintre modalitățile de a suferi efectele mai puțin ar putea fi să încerci să vizualizezi dinainte care sunt posibilele repercusiuni personale, orice tristețe, și apoi, poate, să te concentrezi pe aspectele pozitive ale orei de iarnă”.

În sfârșit, dacă tristețea persistă și durează mai mult de câteva zile, ar putea fi bine să încercăm să aprofundăm prin psihoterapie”.

Dacă probleme precum insomnia persistă sau dacă disconfortul se înrăutățește în loc să se atenueze, este necesar să se găsească originea problemei, care în mod evident depășește introducerea sau suspendarea orei de vară. Pentru că, dacă este adevărat că de multe ori frica de a nu putea dormi este cea care ne ține treji, deci avem tendința de a ne condiționa, este și adevărat că insomnia poate fi unul dintre primele semne de suferință emoțională și treburi neterminate care necesită a fi rezolvat. a fi rezolvat.” 
>>> Case de vânzare cu 50.000 de euro în acest frumos oraș italian: este cel mai puțin costisitor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version