Italia, bani din venitul de cetățenie ”spălați” la un ”internet point”: escrocherie de un milion de euro. Proprietarul, de origine bengaleză, pusese 250 de persoane să contribuie: sumele îi erau virate prin poștă, iar el returna 15%. Tranzacțiile din magazin au crescut de la 1.400 de euro la 23.000 de euro pe lună, scrie milano.corriere.it.
O escrocherie de un milion de euro împotriva statului.
Totul se învârtea în jurul unui punct de internet milanez. Proprietarul, de origine bengaleză, reușise să obțină un venit de cetățenie pentru aproape 250 de persoane (dintre care 232 nu erau eligibile, în marea lor majoritate somalezi). Sumele erau apoi transferate prin pos către comerciant, care la rândul său „returna” 15%.
În cursul dimineții de miercuri, 21 decembrie, carabinierii Grupului Tutela Lavoro, în executarea unei ordonanțe de arestare preventivă în arest la domiciliu, emisă de Tribunalul din Milano la cererea procurorului, l-au arestat pe creatorul bengalez al escrocheriei.
El e considerat responsabil de spălare de bani în formă continuată și de activitate abuzivă în furnizarea de servicii de plată. Investigațiile, demarate în februarie 2021, printr-o analiză minuțioasă a fluxurilor financiare, au permis să se descopere că comerciantul a permis – începând cu octombrie 2020 – monetizarea venitului de cetățenie.
Citește și : Cum va funcționa noul venit de cetățenie al guvernului Meloni: „Nu poate fi acordat pe viață”
Mecanismul a creat un vârtej de tranzacții în magazin
Față de anul anterior instituirii venitului de cetățenie, activitatea economică, care nu vinde produse de primă necesitate pentru care pot fi folosite sumele acordate cu ajutorul prestației, a înregistrat o creștere a tranzacțiilor posterioare de 215.000 de euro, trecând de la o încasare lunară de 1.460 de euro la 23.450 de euro (+1600%).
În total, 244 de persoane au făcut cumpărături în magazin prin acest sistem în perioada vizată de investigații: 232 dintre acestea, identificate ca beneficiari nedreptățiți, au fost reclamate la șapte parchete diferite (Milano, Cosenza, Bergamo, Roma, Brescia, Como și Torino) pentru falsă atestare a deținerii condițiilor necesare pentru a beneficia de ajutorul pentru venitul de cetățenie și fraudă în formă agravată.
Toți aceștia sunt cetățeni din afara UE și, în special, 210 sunt somalezi. Alți 12, care, în schimb, îndeplineau condițiile, au fost raportați la Inps pentru utilizarea nejustificată a beneficiului.
Potrivit anchetei, proprietarul afacerii – în prezent în arest la domiciliu – ar fi spălat 213.000 de euro (suma confiscată de carabinieri), în timp ce încasarea necuvenită în detrimentul statului de către suspecți a fost cuantificată la 1.100.000 de euro.