Menu
in

Noroc de investitorii italieni. Polegato, patronul Geox: ”Dezvoltarea României ni se datorează nouă”

Se împlinesc 15 ani de la prima adunare Unindustria Treviso ţinută la Teatrul din Timişoara. Consulul onorific al României la Treviso, Mario Moretti Polegato, patronul celebrei mărci de încălţăminte Geox, afirmă în Tribuna di Treviso că investitorii italieni au contribuit cel mai mult la modernizarea României.

«Poate încă nu ne dăm seama cât de mult a contribuit Nord-Estul la dezvoltarea României, la intrarea sa în Europa, la modernizarea sa: un bun social inestimabil, care merge dincolo de indicatorii economici». Mario Moretti Polegato este din 1997 consul onorific al României şi din Nord-Est, şi de la sediul său din Asolo, trasează un bilanţ. «Astăzi scenariul s-a schimbat profund, industria a evoluat faţă de sistemul de fabricaţie care predomina la revoluţia din anii ’90, ca să nu mai vorbim de infrastructuri şi servicii», explică Polegato. «Puternicul sentiment de naţionalism face astfel încât să existe o foarte puternică dorinţă de a face ţara să se dezvolte, începând de la individualităţi. Şi tinerii, care au talent la matematică, ies din Politehnici şi îşi găsesc de lucru în SUA sau Canada înainte de a-şi lua licenţa».

«Un ciclu poate irepetabil. Aş spune că reuniunea de la teatrul din Timişoara a fost culmea unui proces declanşat de firmele mici şi mijlocii trevigiene din Nord-Est, deschizătoarele de drumuri în sectorul manufacturier», adaugă Polegato, «care şi-a găsit valva de evacuare pentru a-şi asigura competitivitate globală prin transformarea produsului şi plecând de la know how-ul italian».

Indicii economici confirmă dinamismul: interschimbul cu Italia a crescut cu 8,2% între 2015 şi 2014 (suntem la 11,4 miliarde), exportul către Italia cu 9,5% (5,72 de miliarde), importurile din Italia cu 6,9% (5,69 de miliarde, a doua ţară furnizoare după Germania).

Şi dacă firmele cu capital italian din România au ajuns astăzi la 38.715 (5% din cota de investitori străini), românii au înfiinţat în Italia 44.817 de firme individuale (70% în construcţii, 9,2% în comerţ, 4% în servicii, 4,5 în sectorul producţiei, 3% în domeniul restaurantelor, în fine în transporturi şi agricultură).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version