Curtea de Casație italiană a confirmat vineri condamnarea lui Francesco Schettino, fostul comandant al navei Costa Concordia, care a început imediat să-și ispășească pedeapsa de 16 ani de închisoare pentru naufragiul pachebotului, care a provocat moartea a 32 de oameni în ianuarie 2012, transmite AFP, citată de Agerpres.
Poreclit „căpitanul laș” în media pentru că și-a părăsit nava în plină operațiune de salvare, el a fost condamnat în februarie 2015 la 16 ani de închisoare pentru omucidere, abandonul navei și naufragiu, o pedeapsă confirmată în apel în mai 2016.
Conform avocatului său, napolitanul de 56 de ani a așteptat decizia de vineri a instanței singur, în discreție, în apropiere de închisoarea Rebbibia din Roma. „El a spus: ‘Cred în justiție, deciziile acesteia trebuie respectate, mă voi preda’„, a spus avocatul despre clientul său.
„Există o amărăciune pentru că este singurul care va plăti. Ca de obicei în Italia, doar țapii ispășitori plătesc”, a adăugat avocatul, neexcluzând sesizarea justiției europene.
Nava de croazieră Costa Concordia (un pachebot de 300 de metri, cu o greutate de 112.000 de tone), la bordul căreia se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de pasageri din 60 de țări, a eșuat, la 13 ianuarie 2012, după ce s-a lovit de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de țărm, în apropiere de mica insulă Giglio, din arhipelagul regiunii Toscana, din Marea Mediterană.
Naufragiul, considerat unul dintre cele mai grave accidente din istoria marinei italiene, s-a soldat cu 32 de morți, iar cadavrele a două persoane nu au fost încă descoperite.
Împreună cu Schettino, au fost deferite justiției alte 11 persoane, printre care membri ai echipajului navei și membri ai conducerii Costa Crociere, compania de la Napoli, regiunea Campania (sud), care deținea pachebotul.
Comandantul Francesco Schettino, audiat de mai multe ori în cadrul acestui proces, a negat că ar fi abandonat vasul de croazieră, afirmând că a salvat „mii de vieți” și explicându-și comportamentul, deciziile și alegerile în timpul fazei de urgență a catastrofei.
La proces a mai reieșit că paza de coastă italiană i-a cerut în zadar căpitanului vasului Costa Concordia să se întoarcă la bord pentru a coordona evacuarea pasagerilor, însă acesta a refuzat, potrivit unei înregistrări audio a convorbirii, difuzată în luna ianuarie 2012 de toate publicațiile din Italia.
La proces, comandantul Francesco Schettino a arătat că a dus vasul de croazieră aproape de coasta stâncoasă a insulei Giglio pentru a-i „saluta” pe locuitorii insulei, o manevră stângace, care a provocat tragedia.
Citește și:
Epava blestemată: român accidentat grav la muncă pe Costa Concordia
VIDEO/ Domnica, moldoveanca misterioasă care i-ar fi distras atenţia căpitanului Schettino
NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Moldoveanca Domnica Cemortan a recunoscut că a fost amanta căpitanului