Dictatorul fascist Benito Mussolini ‘a făcut unele lucruri pozitive’ în timpul regimului său, a afirmat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani (din partidul Forza Italia), într-un interviu la emisiunea „La Zanzara” de la Radio 24.
«Mussolini? Înainte de a declara război întregii lumi, urmându-l pe Hitler, înainte de a introduce legile rasiale, lăsând deoparte tragicul caz Matteotti, el a făcut unele lucruri pozitive pentru a construi infrastructură în ţara noastră. Dintr-un punct de vedere al faptelor concrete realizate, nu se poate spune că nu a realizat nimic», a declarat miercuri 13 martie Tajani, potrivit Agerpres.
«Nu sunt fascist, nu am fost niciodată fascist şi nu-i împărtăşesc gândirea politică. Dar, dacă trebuie să fim oneşti, Mussolini a construit străzi, poduri, clădiri, facilităţi sportive, a asanat atâtea zone ale ţării noastre. Când faci o judecată istorică, trebuie să fii obiectiv», a mai afirmat Tajani.
El a vorbit în cadrul emisiunii ‘La Zanzara’ (‘Ţânţarul’), un talk-show controversat ai cărui realizatori şi-au câştigat o reputaţie din a obţine de la invitaţii lor remarci incorecte politic.
Benito Mussolini a condus Italia între 1922 şi 1943. Giacomo Matteotti a fost un politician socialist de opoziţie asasinat de fascişti în 1924. Legile rasiale au fost introduse în Italia în 1938, iar ţara a intrat în război alături de Germania nazistă în 1940.
Antonio Tajani este vicepreşedinte al partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. În legătură cu Mussolini, și Berlusconi este de aceeași părere. Fostul prim-ministru italian a provocat o controversă în 2013, de Ziua Memorială a Holocaustului, când a declarat că, lăsând la o parte legile rasiale, Mussolini a fost un lider ‘care, în multe aspecte, a făcut bine’.
Afirmaţiile lui Antonio Tajani au stârnit o polemică în Italia şi un val de proteste în Parlamentul European de la Strasbourg.
Liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a calificat afirmaţiile lui Tajani despre Mussolini drept ‘incredibile’.
‘Cum poate un preşedinte al Parlamentului European să nu recunoască natura fascismului?’, a scris Bullmann pe Twitter. ‘După două ore de la elogiul lui Mussolini, Tajani s-a întâlnit cu (vicepremierul Matteo) Salvini şi (Giorgia) Meloni, italienii de extremă dreapta. După (premierul ungar Viktor) Orban, acesta e viitorul profil al PPE?’, s-a întrebat el.
„Îi cer preşedintelui Parlamentului European să-şi retragă declaraţiile, în caz contrar ar trebui să se retragă el însuşi”, a declarat eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, copreşedintele grupului Verzilor.
La rândul său, preşedintele grupului liberalilor din ALDE în parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, i-a cerut lui Antonio Tajani „să-şi prezinte scuze”.
În schimb, preşedintele Parlamentului European a fost apărat de partidul său, Partidul Popular European (PPE, dreapta), care a subliniat faptul că el este un democrat şi împărtăşeşte cu grupul său parlamentar „condamnarea fascismului”.
Scandalul creat de cuvintele sale a devenit atât de mare încât Tajani a fost nevoit să își ceară scuze.
„Am fost întotdeauna un antifascist convins. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morţile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai întunecată a istoriei italiene şi europene. În calitate de antifascist convins, îmi prezint scuzele tuturor celor care au putut fi jigniţi de ceea ce am spus. Afirmaţiile mele nu aveau în niciun caz scopul de a justifica sau a minimiza un regim antidemocratic şi totalitar”, a dat asigurări Tajani, într-un comunicat.