Știri Italia: 11% dintre minorii străini fără părinți din Italia se află în capitala lombardă: situația este potențial explozivă. Există o lipsă de locuri în comunitate, iar infracțiunile violente sunt în creștere în rândul tinerilor lăsați în grija nimănui.
”Avem 1.400 de proceduri deschise pentru minorii străini neînsoțiți, dar din acești tineri, doar 800 sunt în comunitate. Situația este potențial explozivă. În mai multe cazuri, ne dăm seama că îi avem pe teritoriul nostru în momentul în care comit infracțiuni sau sunt interceptați de poliție, care îi găsește pe stradă”. Acesta este punctul de vedere al procurorului șef al Tribunalului pentru minori, Ciro Cascone.
Dintre cei 1.200 de băieți primiți, unul din doi este egiptean, iar nouă din zece au între 16 și 18 ani, scrie Corriere della Sera.
Minori străini ai nimănui, alarmă pentru autorități
Instituțiile locale se coordonează pentru a face față situației, iar municipalitatea a depus eforturi considerabile: ”Minorii străini luați în îngrijire la Milano și în provincia sa sunt astăzi 1.200, 11 la sută din Msna (acronimul pentru minori fără părinți, n.r.) prezenți în Italia. O proporție incredibilă și cifre fără precedent pe care le semnalăm de ceva timp la toate nivelurile”, explică consilierul pentru politici sociale, Lamberto Bertolè.
”Avem nevoie nu doar de spații, ci mai ales de oportunități educaționale. Nu putem să ne uităm în altă parte, dar această povară lăsată pe umerii teritoriilor nu este compatibilă cu căi de primire demne. Avem nevoie de soluții sistemice care să favorizeze răscumpărarea socială, altfel riscăm să alimentăm marginalizarea”, a mai spus el.
Pe lângă comunitățile existente (doar cincizeci în Milano și în provincia sa, absolut insuficiente), sunt trei centre de primire temporară pentru un total de o sută de locuri în cadrul căminului pentru persoanele fără adăpost din via Aldini, viale Fulvio Testi și via Zendrini: în ultimele zile au fost aduse mai multe paturi în „Casa Jannacci” în regim de urgență, iar ieri 16 tineri au fost trimiși la Trieste, din cauza lipsei de locuri.
Dificultatea găsirii spațiilor
În centrele temporare, tinerii ar trebui să stea timp de o lună, în așteptarea plasamentului, dar dificultatea de a găsi spații prelungește această perioadă fără a putea oferi programul de integrare, inclusiv lingvistică.
La rândul lor, comunitățile, din cauza lipsei de educatori, se închid în loc să se deschidă (recent, una din Arimo și Cascina Contina au renunțat și ele). Francesca Perrini, șefa Centrului pentru Justiție din Milano, subliniază o altă problemă. Măsurile judiciare nu pot fi executate: „În ciuda căutării zilnice a locurilor disponibile, 16 nu au fost executate, dintre care opt măsuri asigurătorii și același număr de măsuri de încetare a agravării în închisoare”.
Cu alte cuvinte, de exemplu, un minor care ar trebui să meargă la o comunitate ajunge acasă. ”Există o mare îngrijorare cu privire la creșterea modalităților violente de comitere a infracțiunilor și la creșterea numărului de Msna care intră în circuitul penal”, susține Perrini.