Săracii mănâncă mai bine decât bogații în Italia – „ În țara noastră săracii mănâncă adesea mai bine decât cei bogați pentru că, urmărind achiziții la preț redus de la producător, cumpără calitate”. Aceasta este declarația ministrului Agriculturii, Francesco Lollobrigida, făcută la o conferință la Rimini.
>>> Ce mâncăm: Microcipuri „comestibile” în Parmigiano Reggiano. Ce se întâmplă după ce sunt înghițite
Săracii mănâncă mai bine decât bogații în Italia
„Calitatea trebuie explicată, trebuie spusă celor care nu au avut capacitatea de a cunoaște sau posibilitatea de a avea mame și bunici care l-au educat în acest principiu în copilărie”, spune ministrul. „Nu putem avea un răspuns care să fie „să dăm mâncare tuturor”, trebuie să fim capabili să dăm mâncare bună tuturor, iar aceasta este provocarea în care Italia poate fi protagonistă”, adaugă el. „Valoarea noastră adăugată nu este dată și nu va fi dată niciodată de cantitățile de producție, ci de calitate”.
”Le-am spus deseori prietenilor din Statele Unite, și ei o împărtășesc: sunt un popor grozav, ne-au eliberat, ne-au apărat și încă o fac; la un singur lucru nu ne pot învăța nimic: să mâncăm”. În SUA există „un decalaj social între cei care mănâncă bine, ca noi, și cei săraci, sau mai degrabă clasele mai puțin înstărite”, continuă el, citat de ADN Kronos.
>>> Salerno, apa costă mult mai mult ca benzina: un cub de gheață e 50 de cenți
Statele Unite, spune ministrul, „au o problemă critică pe care trebuie să o înlăture: un alt model de educație alimentară”. În SUA există „elemente de condiționare, nutriscore-ul este unul dintre acestea, neadoptat în acest fel în SUA dar cu același tip de abordare, care merg spre interesul celor care trebuie să vândă și nu al utilizatorului final”.
În cele din urmă ministrul a citat datele: „Acest lucru duce și la un decalaj în starea fizică a oamenilor, excesul de greutate ajungând la 77% față de 36% din media UE, cu obezitatea la 32% față de 8% în Italia și cu tendința de a plasa mereu aceste patologii în cele mai joase zone”, subliniază Lollobrigida. „Apărarea mâncării bune, apărarea calității, este și o chestiune de civilizație, de respect pentru un model de dezvoltare care îi pune pe toți oamenii la același nivel și nu-i lasă influențați de puterea de cumpărare”.
>>> Roberto Vannacci, generalul italian căsătorit cu o româncă, întoarce Italia pe dos cu o carte care se opune „gândirii unice”
Săracii care mănâncă mai bine… reacțiile
Opoziţia a sărit în aer auzind afirmațiile ministrului. „Mă ocup mai ales de acei italieni cărora le este greu să meargă la cumpărături, sunt mulți, deși am văzut că, din păcate, sunt niște miniștri care cred că săracii mănâncă mai bine decât bogații. Nici măcar nu e nevoie de parodii când există un guvern care trăiește pe altă planetă”, observă secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein.
Reacția Mișcării Cinci Stele este de același ton care, prin liderul grupului din Comisia de Agricultură din Cameră Alessandro Caramiello, judecă cuvintele lui Lollobrigida „obiectiv intolerabile” definindu-l pe ministru „inadecvat”. În schimb, fostul ministru al Muncii, Andrea Orlando alege ironia: „Pentru ministrul Lollobrigida, săracii mănâncă adesea mai bine decât bogații. De aceea au luat venitul de bază. Trebuie făcut ceva pentru bogații care, săracii, mănâncă prost”.
Apărarea ministrului
Pentru a-l apăra pe ministrul Agriculturii și Suveranității Alimentare, liderul Fraților Italiei din Cameră Tommaso Foti încearcă să clarifice sensul cuvintelor lui Lollobrigida: „Orlando se face că nu înțelege, dar cred că pentru cei mai mulți prezenți la conferință, evident înzestrați cu o mai mare capacitate de intelegere, conceptul valorii culturii noastre alimentare interclasiste a fost foarte clar.
În Italia, a cheltui mai puțin înseamnă cercetarea produselor, scurtarea lanțurilor de aprovizionare și apelarea la producători care produc, în medie, produse de calitate excelentă, după cum a subliniat ministrul Lollobrigida. Înseamnă a căuta produse mai puțin sofisticate și costisitoare, împovărate de costurile de procesare și promovare, care cresc prețul, dar nu și beneficiile pentru sănătate. În acest sens suntem mai norocoși decât alte culturi alimentare, în care cei bogați își pot permite „bunăstare” mâncând bine, iar cei mai săraci obligați să mănânce produse de foarte slabă calitate”.
>>> Proiectul de lege privind castrarea chimică, propus de Liga lui Matteo Salvini. Ce vor păți violatorii și pedofilii în Italia