Menu
in

Ministrul Educației din Italia: Autorizăm celularul în clase

Celularul în clasă nu va mai fi o problemă. Ministrul educației Valeria Fedeli confirmă într-un interviu acordat publicației La Repubblica intențiile de a permite utilizarea dispozitivelor telefonice.

”De vinerea viitoare o comisie ministerială se va întruni pentru a construi liniile de ghidare ale utilizării smartphone-ului în sală. În scurt timp voi avea răspunsurile și le voi trimite printr-o circulară instituțiilor”, a declarat ministrul Educației, Valeria Fedeli, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica.

”Este un instrument care facilitează învățarea, o oportunitate extraordinară care trebuie controlată. Dacă lași un copil singur cu o tabletă în mână este probabil să nu învețe nimic, să se lovească de fake news și să descopere intimidarea cibernetică. Acest lucru este valabil și acasă. Dacă este ghidat de un dascăl pregătit, și de părinți conștienți, acel copil poate învăța lucruri importante prin intermediul unei mass-medii care îi este familiară: Internetul. Ceea ce vom autoriza nu va fi un telefon cu care elevii să facă ce vor, va fi un nou instrument didactic”, asigură ministrul.

Vestea a fost deja anticipată de Fedeli la finele lui iulie, prezentând liniile de ghidare ale planului școli digitale. Această comisie va avea 45 de zile timp pentru a ”clarifica utilizarea dispozitivelor personale ale elevilor și elevelor în clasă, intervenind asupra actualelor circulare, care datează dintr-o perioadă prea îndepărtată”.

Noile indicații

Liniile de ghidare ale Ministerului Educației vor trebui să clarifice cum să se folosească celularul sau tableta pentru a face cercetare, lucrări în grup, pentru a distribui discuții și documente. Însă aceasta va însemna și schimbarea didacticii: ”Smartphone-ul este numai un instrument de lucru, trebuie să fie profesorul cel care îi direcționează folosința, stabilind timpii și dând teme, structurând lecția pe acel instrument”, a spus ministrul în iulie. ”Dacă elevii sunt implicați, nu le e distrasă atenția. Este evident că riscul de a intra pe Facebook sau WhatsApp e foarte mare, dar suntem noi dascălii cei care trebuie să-i implicăm într-o asemenea manieră încât să nu o facă, cel puțin în timp ce lucrăm”.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version