Criza nu iartă și scufundarea în sărăcie este foarte facilă: a crescut din 2014 până în 2015 cu 21% numărul italienilor, în special bărbați peste 50 de ani, care au nevoie de ajutor.
La Milano, Caritas lansează o alarmă socială: jumătate dintre cele peste 13.000 de persoane asistate de Diocesi Ambrosiana sunt concentrate aici.
«Criza a fost un cutremur social, pentru că a deschis o falie în care au căzut persoanele care erau suspendate deasupra pragului sărăciei, așa-numiții echilibriști», a comentat pe 16 noiembrie, prezentând Raportul XV al Observatorului diecezan, președintele Caritas Luciano Gualzetti.
O escaladare a noilor săraci: nu este vorba de marginalizații sprijiniți de obicei de serviciile sociale, de la oameni ai străzii la imigranți, ci de bărbați și femei din clasa mijlocie care, din ghinion sau situații neprevăzute ale vieții, s-au trezit într-o stare de necesitate. Este suficient să-ți pierzi locul de muncă, chiar și numai momentan, sau să amplifici nucleul familial cu mai mulți copii. Sunt «în general milanezi de peste 50 de ani care fac mai multe eforturi de a ieșit din abisul în care au căzut».
Lor li se adresează Primăria, prin intermediul consilierului pentru Protecție Socială Pierfrancesco Majorino care promite: «Vor atinge cifra record de 35 de milioane anual investițiile pentru acțiuni de sprijinire a venitului, de la reinserarea în muncă la proiecte privind locuințele sociale». Noii săraci nu vor fi lăsați singuri în marele Milano: în 53,9% dintre cazuri starea de necesitate este cauzată de șomajul care durează de mai mult de un an.
S-a amplificat și categoria marginalizaților grav care nu au bani nici măcar pentru a se hrăni. Mulți sunt străini (63%), în special marocani, peruvieni și români.
Italienii, popor de emigranți: aproape 5 milioane în străinătate
Se întoarce roata! Italian la cerșit în Romania: ”Italienii nu m-au ajutat niciodată, românii da”
Semnal de alarmă Istat: Italia are 4,5 milioane de persoane în sărăcie absolută
Italia trebuie să știe: nu sunt imigranţii cauza pierderii locurilor de muncă de către italieni