Regiunea Piemonte se teme de infecțiile „de import”, așa că se pregătește să introducă teste pentru îngrijitoarele care se întorc din străinătate. În Regiune sunt 70.000 de „badante”, cele mai multe din România.
În ajunul vacanțelor există o temă care îngrijorează Piemontul, scrie La Repubblica. Dacă tema nu este abordată, riscă să creeze un nou butoi cu pulbere, așa cum au fost rezidențele pentru vârstnici din primele săptămâni ale epidemiei.
Noul front este reprezentat de zecile de mii de lucrători și îngrijitori casnici (în Piemonte sunt aproximativ 70 de mii), care se vor întoarce în țările lor pentru sărbători în săptămânile următoare.
State precum România se află în mijlocul situațiilor de urgență pentru sănătate și, spre deosebire de Italia și Piemonte, cu un număr tot mai mare de infecții cu coronavirus, scrie sursa citată.
Riscul este ca femeile care lucrează și lucrătorii casnici să se infecteze în țările lor de origine și să aducă virusul la muncă. Un pericol în special pentru cei care îngrijesc vârstnicii, poate cu multiple patologii, pentru care Covid-19 poate fi foarte grav. Și pentru bonele care au grijă de copii.
Pentru unele țări, Italia a blocat zborurile, dar rămâne posibilitatea călătoriei cu mașina sau cu alte mijloace de trasport.
Acesta este motivul pentru care Regiunea Piemonte se gândește la un plan de protejare. „Este corect ca acești oameni să meargă să-și vadă familiile pentru vacanțe – explică președintele Regiunii, Alberto Cirio – dar dacă merg în țări cu risc ridicat de pandemie, trebuie să găsim soluții pentru a ne proteja vârstnicii și copiii noștri atunci când lucrătorii se întorc”.
Cirio intenționează să trateze problema cu consilierul Sănătății, Luigi Icardi, într-un timp scurt: astfel încât cine, dintre acești lucrători, organizează plecarea, să știe ce prevederi vor fi pentru întoarcere. Cea mai probabilă ipoteză este un test impus la sfârșitul șederii în străinătate în state ca risc și să fie indicate 14 zile de carantină la întoarcere, cu toate dificultățile previzibile ale familiilor care să înlocuiască personalul încă două săptămâni, pe lângă vacanțe.
Îngrijorări există și la Pordenone. «Din România ajung fără verificări, familiile protestează: „Reguli pentru lucrătorii casnici și îngrijitori”», titrează Il Gazzettino, într-un articol în care se spune că spre deosebire de soririle din alte state, cei din România intră în Italia fără controale de sănătate.
Având în vedere că în România situația epidemiologică este îngrijorătoare, în provincia Pordenone, unde locuiesc (înregistrați) peste 10.000 de cetățeni români, protestul familiilor explodează, dintre care mulți au angajat de-a lungul timpului muncitori casnici și îngrijitori veniți din România, scrie sursa citată.
În ultimele zile, multe familii din Pordenone au raportat la primării „situații riscante în legătură cu relațiile de muncă casnice cu cetățenii care s-au întors recent din România”.
„Cine este responsabil pentru realizarea testelor la întoarcerea în Italia? Nu există teste, nu există carantină”, a declarat un cetățean, citat de Il Gazzettino. „Mă întreb ce trebuie să facă familiile care folosesc colaborarea acestor oameni pentru asistența bătrânilor lor – continuă protestul -. Pot fi siguri? Sau trebuie să așteptăm un caz de contagiune, cu siguranță nedorit, între îngrijitorul întors și asistatul lor?”
Familiile din Pordenone cer ministerului Sănătății extinderea normelor privind carantina și către state precum România care „demonstrează o capacitate limitată de control al epidemiei”.
Despre situația din România a scris și La Stampa. Mai multe detalii AICI.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ