În această perioadă sunt angajați în principal în livezi și vii. Până de curând au cules roșii, în scurt timp se vor dedica măslinelor. Sunt lucrătorii agricoli, circa 6.400 de angajați la societățile din provincia Arezzo. Dintre aceștia aproape jumătate, 47% sunt străini. Mai precis, sunt 2.687 de lucrători agricoli care vin din străinătate, majoritatea din România, și 3.681 din Italia.
Un procent de străini superior mediei naționale de străini din agricultură care se oprește la 43,66%, italienii angajați fiind 21.494, care dețin la diferență de puține puncte procentuale majoritatea, 56,34%.
Este ceea ce reiese din datele elaborate de observatorul Uila-Uil privind listele de evidență Inps 2014. ”Suntem la circa 50% prezență străină printre persoanele care lucrează pe câmpurile noastre – confirmă președintele Coldiretti Arezzo și Toscana, Tulio Marcelli – chiar dacă prin rotație, o fac în mod stabil la noi”. În așa măsură încât potrivit președintelui Coldiretti fără străini nu ar exista agricultură în provincia Arezzo.
”Nu ar fi posibil să se producă multe dintre produsele noastre excelente fără lucrătorii agricoli străini – continuă Tulio Marcelli. Trebuie doar să mulțumim străinilor angajați pe câmpurile noastre, fiindcă fără ei nu ar exista mare parte dintre produsele zonei”.
Străinii fură italienilor locurile de muncă? ”În mod absolut nu. Sunt munci agricole pe care italienii nu vor să le facă – explică președintele Coldiretti. În mod sigur este vorba de munci grele. În ciuda noilor tehnologii și a cărucioarelor pământul e tot jos și se trudește. Se lucrează în aer liber, e frig la culesul măslinelor și când se fac lucrările din pădure de curățare, în timp ce e cald, chiar deosebit de cald, vara pe timpul recoltării fructelor și legumelor”.