Menu
in

L’Espresso, “tatuat” cu minciuni

Nicolai Lilin (foto) e un rus din orășelul basarabean Tighina, mai numit și Bender, venit în Italia ca mulți alți emigranți de prin părțile noastre. Stabilit la nordul Italiei, și-a câștigat un timp pâinea făcând tatuaje. Chestia asta exotică, tatuajul, e la modă în straturile mai puțin culturalizate ale societății italiene. Și Lilin a avut succes. Dar a vrut să meargă cu exotica mai departe, mai sus. Și a început să cultive o exotică literară.

Cartea sa „Educazione siberiana” s-a bucurat de un succes enorm la cocalarul italian. Acțiunea acestei cărți e plasată în Republica Moldova, dar autorul nici nu încearcă să se dumirească cine sunt locuitorii ei, de unde vin, ce hram poartă. Din contra, își inventează pe loc gol o istorie imposibilă cu criminali siberieni „buni” și „pioși”, care sunt, pe de o parte, dușmanii de moarte ai statului, iar pe de alta prietenii fideli ai handicapaților și copiilor.

Și ceea ce le conferă un farmec deosebit acestor criminali sunt, ați ghicit, tatuajele.

Gabriele Salvatores a făcut și un film pe baza acestei cărți de nimic, care are, cred, cam aceeași valoare ca și cartea. Dar mă rog, Lilin are tot dreptul să scrie cum vrea și ce vrea. Important pentru cel ce scrie e succesul. Și l-am invidiat, și l-am lăudat deci. Și am urmărit conferințele sale în care preamărea Italia pentru civismul său și condamna Rusia pentru supunerea de rob în fața dictatorilor, pentru indiferență și intoleranță.

Declara că nu va mai vorbi în public rusa, limba sa maternă! Ce exagerare, îmi ziceam, dar îl scuzam, totuși, pe Lilin. O fi având omul motivele lui! I s-o fi scârbit de tot de rușii lui lipsiți de civism. Dar oricum, e bravo, e un băiat progresist!

Din păcate, însă, a trebuit să rămân dezamăgit. Căci iată, descopăr mai ieri că Lilin, fostul soldat rus care a luptat în războiul din Cecenia și care a văzut și a simțit pe pielea lui cât de nesimpatic e militarismul rusesc, s-a înrolat din nou pe frontul de Est. De data asta însă, tocmai împotriva celor care luptă împotriva totalitarismului și militarismului rusesc! Împotriva celor care au dat dovadă de un civism extraordinar, care au arătat că nu le sunt indiferente valorile cetății și valorile europene! Împotriva ucrainenilor!

Lilin a publicat în l’Espresso, pe paginile blogului de autor on-line „Il vento dell’Est” – pe care i-l concede cu generozitate această revistă aparent serioasă – trei articole din care Ucraina iese zugrăvită mai rău decât chiar cum o caricaturizează propaganda Kremlinului.

Ce zice Lilin? Că USA și UE au aprins un focar de ură și xenofobie într-o parte a poporului ucrainean, ură care, ca să vedeți, a întrecut orice limită omenească (pentru că Lilin, ca majoritatea rușilor, de altfel, mai e și moralist, și sufletist).

Că guvernul de la Kiev e rezultatul unei lovituri de stat, ceea ce nu poate fi adevărat, fiind ales de parlamentul care a rămas același din timpul lui Ianukovici. Că toți cei ce luptă contra separatismului din Est, susținut masiv de Putin, sunt fasciști și naziști ori ultras sportivi și criminali.

Și așa mai departe, cu același repertoriu de învinuiri pe care ucrainenii le cunosc pe de rost din mass-media rusești și pe care noi, aici în Italia, le cunoaștem de pe portalurile extremei stânga italiene. Nici un argument serios în toată vorbăraia lui Lilin, nici pentru a dovedi lovitura de stat, nici pentru a dovedi intențiile criminale ale capitaliștilor americani și europeni. În schimb, regimului de la Kremlin Lilin nu-i face nicio umbră de reproș. Au dreptate, domnule! Cum să nu lupți contra fascismului ucrainean?! O luptă nobilă, în care sunt bune toate mijloacele: și Grad-urile, și Buk-urile, și Mig-urile…

După logica lui Lilin, Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi pline de politicieni nebuni, odată ce sancționează Rusia și ajută statul fascist Ucraina. După logica lui Lilin, 40 de milioane de ucraineni sunt nebuni și ei, dacă în doar câțiva ani de independență s-au lăsat robiți de fascism și naționalism. Să fie oare așa? Întrebarea e retorică.

Sigur, realitatea nu e niciodată simplă. Statalitatea ucraineană de după prăbușirea Uniunii Sovietice a avut nevoie de o istorie și de niște puncte de referință, a avut nevoie de mituri, de eroi și de martiri. Iar punctele de referință și eroii au venit și din vremuri tulburi. Pe de o parte Stepan Bandera a fost erou, pe de altă parte – criminal. Nu e doar cazul lui.

A fost așa și Stalin, și Antonescu al nostru așa a fost. Este cert însă că rușii au trebuit să respecte Ucraina în hotarele recunoscute anterior și să nu se amestece brutal în treburile ei interne. S-o lase să-și rumege de una singură fascismul și naționalismul. Și este cert că Statele Unite, cu toate defectele lor, au salvat lumea în repetate rânduri. Inclusiv și pe ruși. Iar Lilin ar face bine să ia atitudine față de ceea ce se întâmplă chiar în Rusia lui Putin.

Iată de ce mă solidarizez pe deplin cu semnatarii articolului de protest din „Ukrainska Gazeta”, ziar al portalului Stranieri in Italia, care condamnă poziția lui Lilin și care susțin: „Protestele începute în 2013 au fost un semnal de trezire al poporului ucrainean, care a înțeles că viitorul stă în mâinile sale. Lungile luni de lupte și proteste au însemnat ciocniri de idei, vieți pierdute, precum și atâtea suferințe care vor rămâne în memoria istorică a poporului.

Dar merită să subliniem că guvernul provizoriu ucrainean, definit de dl. Lilin ca „pucist”, este recunoscut din punct de vedere legal ca fiind constituțional. Partidul Regiunilor, din care făcea parte ex-președintele Ianukovici, după ce acesta a fugit în Rusia, a votat pentru eliberarea din funcție a lui Ianukovici și pentru crearea noului Cabinet de Miniștri. Iar noua coaliție parlamentară „Alegerea Europeană” a votat cu o majoritate de 371 voturi (82%) noul guvern.

Deci, cu toate că putem avea îndoieli cu privire la calitatea miniștrilor, nu există însă niciun dubiu în privința legitimității guvernului. În ceea ce se referă la stereotipul lui Lilin că ucrainenii ar fi extremiști naționaliști, e suficient să facem trimitere la datele oferite de alegerile prezidențiale din mai 2014, care arată că partidele de extremă dreaptă au obținut mai puțin de 2% din preferințe („Svoboda” – 1,16%; „Pravyi sektor” – 0,7%).”

Articolul din „Ukrainska Gazeta”, Giornalisti ucraini contro la propaganda prorussa di Nicolai Lilin, e semnat de Irina Prus, doctorandă la Universitatea Milano-Bicocca, Marianna Soronevych, redactor-șef la „Ukrainska Gazeta”, Olesya Olendiy, scriitoare și jurnalistă la „Bulba News”, Katya Nesterenko, corespondentă TV „1+1”, Maria Hayday, scriitoare și jurnalistă.

Iar acum nu-mi rămâne decât să mă întreb cum oare se face că paginile respectabilei, progresistei reviste „l’Espresso” au ajuns să fie „tatuate” cu o propagandă mincinoasă, reacționară, antieuropeană și de prost gust?

Victor Druță

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version