in

Peste jumătate dintre italieni ajung cu dificultate cu banii la sfârșitul lunii, iar trei din zece renunță la tratamentul medical

Situație economică dificilă în Italia – Unii indicatori ai situației economice a familiilor italiene arată o ușoară îmbunătățire față de 2023, dar, în ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate din populație nu poate ajunge până la sfârșitul lunii fără dificultăți majore (57,4%). În plus, facturile (33,1%), chiria (45,5%) și plățile ipotecare (32,1%) reprezintă o problemă pentru multe gospodării. Aceasta este ceea ce reiese din Raportul Eurispes Italia 2024, prezentat vineri 24 mai la Roma. Pentru a face față cheltuielilor, italienii sunt nevoiți să ceară ajutor familiei de origine (32,1%), sau să recurgă la achiziție în rate (42,7%). Aproape trei din 10 italieni (28,3%) renunță și la tratament medical, proceduri stomatologice sau controale medicale. 

Situație economică dificilă în Italia

Cu toate acestea, 40,9% dintre cetățeni declară că situația lor economică personală și familială a rămas stabilă în ultimele 12 luni. Deși cu intensitate variabilă, în general 35,4% dintre italieni raportează o înrăutățire a stării lor economice, în timp ce doar 14,2% vorbesc despre o îmbunătățire. Puțin peste unul din patru reușește să economisească (28,3%), în timp ce 36,8% se bazează pe economii pentru a acoperi cheltuielile.

Dacă întâmpinați dificultăți în efectuarea acestor achiziții, sunteți expuși riscului de sărăcie. Verificați dacă vă încadrați

Majoritatea italienilor (55,5%) consideră că situația economică a țării s-a înrăutățit în ultimul an, pentru 18,6% situația a rămas stabilă, în timp ce doar un italian din zece (10%) a indicat semne de îmbunătățire. Privind spre viitor, cetățenii sunt în schimb precauți: pentru 33,2% situația economică italiană va rămâne stabilă în următoarele douăsprezece luni. Pesimiștii, care se așteaptă la o înrăutățire, sunt 31,6%, în timp ce 10,8% se așteaptă la o perioadă de creștere economică, relatează ANSA.

Cel mai apreciat este Mattarella

Situație economică dificilă în Italia – Încrederea italienilor în instituțiile publice și private crește din nou. Cel mai apreciat este președintele Republicii, Sergio Mattarella (60,8% din voturi, +8,6% față de 2023), în timp ce Parlamentul înregistrează o ușoară creștere a încrederii (de la 30% în 2023 la 33,6% în 2024), chiar dacă cetățenii dezamăgiți sunt majoritatea (58%). Aceasta este ceea ce reiese din Raportul Eurispes Italia 2024. Puțin peste o treime dintre italieni își exprimă consens față de Guvern (36,2%), dar chiar și în acest caz cei descurajați rămân majoritatea (55,4%). Dintre forțele de poliție, carabinierii ajung la 68,8% din consens (+16%), în timp ce printre celelalte instituții care vor crește din punct de vedere al încrederii în 2024 se numără și Biserica Catolică (52,1%), școala (66%). și sistemul de sănătate (58,3%). Doar trei instituții își pierd sprijin față de 2023: partidele (care au trecut de la 32,5% la 29,85%), sindicatele (de la 43,1% la 42,7%) și celelalte confesiuni religioase (de la 38% la 34,5%).

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut enorm, e cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Majoritatea italienilor spun „nu” Podului peste Strâmtoarea Messina și reintroducerii Venitului de Cetățenie: aceasta este ceea ce reiese din sondajele prin sondaj conținute în Raportul Eurispes Italia 2024. De altfel, 60,4% dintre cetățeni sunt împotriva construcției de mari lucrări publice, 61,2% sunt împotriva sprijinului pentru venituri. În plus, 58,5% sunt împotriva extinderii Superbonusului pentru construcții. În cele din urmă, 52,7% din eșantion este împotriva ideii de a stabili o limită de viteză de 30 km/h în centrele urbane.

Situație economică dificilă în Italia – Incertitudine și instabilitate

„Vremurile extraordinare la care ne referim de câțiva ani în analizele noastre determină o situație în care incertitudinea și instabilitatea au devenit o normă, capabilă să ne condiționeze orice posibilitate de dezvoltare ulterioară”, a spus președintele Eurispes, Gian Maria Fara, cu ocazia prezentării Raportului Italia 2024.

„Italia – continuă el – se află la răscruce în ceea ce privește alegerile culturale, politice și economice de făcut.”. Potrivit lui Fara, „Italia, în ciuda marilor sale dificultăți, are resursele umane, culturale și economice pentru a ieși dintr-o criză din ce în ce mai sistemică și multidimensională.”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
febra denghe

Febra dengue se răspândește rapid: multe destinații de vacanță afectate – Italia cu cele mai multe cazuri din Europa

Șoc la Vibo, român legat, bătut și umilit de șase minori italieni. „Au urinat pe el și i-au incendiat hainele”