in

Italienii, popor de emigranți: aproape 5 milioane în străinătate

În ultimul an au plecat peste 100.000 de persoane. Raportul Italieni în Lume al Fundației Migrantes. Mattarella: ”Oportunități pentru tinerii noștri, să se ducă în străinătate dar să se întoarcă și cu noi profesiuni și cunoștințe”.

Din 2006 până în 2016 mobilitatea italiană a crescut cu 54,9% trecând de la 3 milioane la peste 4,8 milioane de înscriși la AIRE, Registrul Italienilor Rezidenți în Străinătate. O creștere care, în valoare absolută, a interesat toate continentele și toate statele, în special acelea care găzduiesc în lume comunitățile cele mai numeroase de italieni precum Argentina, Germania și Elveția.

Cu toate acestea, variațiile cele mai semnificative din ultimii 11 ani s-au înregistrat privind Spania, (+155,2%) și Brazilia (+151,2%). Datele sunt conținute în Raportul Italieni în Lume al Fundației Migrantes, prezentat pe 6 octombrie la Roma.

Din ianuarie până în decembrie 2015 la AIRE au fost înregistrate 189.699 de înscrieri. Dintre acestea peste jumătate, 56,7%, au avut loc numai pentru expatriere. În alți termeni, în ultimul an, 107.529 de italieni au părăsit țara ducându-se în străinătate. Față de 2015 se înregistrează 6.232 de plecări în plus.

Aproape 75.000 de italieni, 69,2%, s-au transferat pe Vechiul Continent: Europa, așadar, se confirmă a fi zona continentală luată în majoritate în considerare de transferurile italienilor care pleacă peste granițe. În schimb, America de Sud înregistrează o bruscă reducere (modificare de -14,9% într-un an, adică -2.254 de italieni în minus în ultimul an). America Centrală și de Nord rămâne stabilă și numai 352 de italieni în plus într-un an au fost înregistrați pentru celelalte zone cuprinse în AIRE, Asia, Africa, Australia, Oceania, Antarctica.

La 107.529 de expatriați în anual 2015, bărbații sunt în număr de peste 60.000 (56,1%). Analiza pe clasele de vârstă arată că cea mai reprezentativă este categoria 18-34 de ani (36,7%) urmată de cea a celor de 35-49 de ani (25,8%). Minorii sunt 20,7% (dintre care 13.807 au mai puțin de 10 ani) în timp ce 6,2% au peste 65 de ani (dintre aceștia 637 au peste 85 de ani și 1.999 sunt între 75 și 84 de ani). Toate clasele de vârstă sunt în creștere față de anul trecut cu excepția celor peste 65 de ani (erau 7.205 în 2014 și sunt 6.572 în 2015).

În afară de reducerea italienilor care pleacă din Italia la vârstă târzie este necesar să se sublinieze sexul acestora: dacă pentru toate celelalte clase de vârstă prevalează bărbații, în acest caz – probabil din cauza așteptării superioare de viață – femeile, în special cu vârsta de peste 85 de ani, sunt 62,6% față de bărbații de aceeași vârstă.

Este vorba, probabil, de femei care, după o perioadă de emigrație trăită în străinătate cu soții și o reintrare în Italia după pensionare, rămase singure la moartea soțului, se duc la copiii și nepoțiii născuți, crescuți și deplin inserați dincolo de granițe. Dintre cei care au plecat în străinătate în 2015, 60,2% sunt singuri sau necăsătoriți, 33% sunt căsătoriți. Din ianuarie până în decembrie 2015, italienii s-au dus în 199 de țări diferite plecând din 110 provincii italiene.

Lombardia, cu 20.088 de plecări, este prima regiune în valoare absolută urmată de o importantă noutate și anume saltul înainte al regiunii Veneto (10.374) care face Sicilia să coboare pe a treia poziție (9.823) – era a doua în 2015 – urmată de Lazio (8.436), Piemonte (8.199) și de Emilia Romagna (7.644).

”Fluxurile migratorii care interesează astăzi Europa și Statele Unite au o amploare de durată epocală. Înfruntarea acestora cu inteligență și cu viziune este necesar pentru a construi o lume mai bună prin dezvoltarea țărilor de origine. Cunoașterea și cultura au o mare obligație: să ne ajute să trăim vremurile noastre încercând să fim constructori și artizani ai unei dezvoltări sustenabile care să pună în centru valoarea persoanei umane”, a scris președintele Italiei, Sergio Mattarella, într-un mesaj adresat Fundației Migrantes.

Mattarella descrie emigrația italiană drept o poveste antică, formată din ”suferințe și speranțe. O istorie de câștiguri sociale, de extraordinare afirmări personale și colective, dar și de marginalizare și suferință”. Și chiar dacă astăzi, față de ieri, pleacă categorii de vârstă și clase sociale diferite, ”este o mare oportunitate, pe care trebuie să o favorizăm, și chiar să o facem tot mai profitabilă. Faptul ca ușile să fie deschise înseamnă o situație de devoltare, de cooperare, de pace, de justiție. Trebuie să facem astfel încât să existe echilibru și circularitate”.

”Tinerii noștri – încheie șeful statului – trebuie să se poată duce liberi în străinătate, așa cum toți trebuie să poată să se întoarcă să lucreze în Italia, dacă doresc acest lucru, și să aducă în societatea noastră cunoștințele și profesiunile dobândite”.


Citiți și:

Se întoarce roata! Italian la cerșit în Romania: ”Italienii nu m-au ajutat niciodată, românii da”

Semnal de alarmă Istat: Italia are 4,5 milioane de persoane în sărăcie absolută

Italia trebuie să știe: nu sunt imigranţii cauza pierderii locurilor de muncă de către italieni

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pirelli va produce în România pneuri de Formula 1

Opt partide se vor bate pentru a reprezenta Diaspora în Parlament. Iată lista completă a candidaților