De la 1 ianuarie 2018, undă verde normativei care recunoaște insectele întregi drept ”novel food”. Ripostă și replici între Salvini și ministrul Martina. ”Ne vindeți agricultura”. ”Norme votate pe timpul guvernului Berlusconi”.
Lăcuste în loc de paste, scarabei în locul cărnii, viermi și alte insecte vor înlocui fructe și dulciuri. Astfel ar putea fi noua dietă mediteraneană după ce Uniunea Europeană a aprobat noul regulament privind așa-numita ”mâncare nouă”. Alarma privind normativa a fost lansată de Coldiretti pe timpul Formului Agriculturii și Alimentației, la Cernobbio. Noua lege stabilește că de la întâi ianuarie 2018 insectele trebuie considerate drept noi alimente, nu numai produse tradiționale din țările terțe, deschizând astfel calea producerii și vânzării și în Italia. Pe timpul formului de la Cernobbio, Coldiretti a întins și o masă pentru a prezenta noile mâncăruri care sosesc din întreaga lume: gândaci thailandezi, miriapode chinezești, viermi cu paprika.
Este vorba însă ”de o noutate căreia i se opun 54% dintre italieni care le consideră străine culturii alimentare naționale”, potrivit unui studiu Coldiretti/Ixr. Foarte puțini sunt în favoarea posibilității de a mânca insecte întregi, potrivit unui studiu al Universității de Științe Gastronomice din Pollenzo (Cuneo) care a efectuate teste de degustare folosind voluntari.
În schimb a fost constatată o mai mare disponibilitate – continuă Coldiretti – pentru consumul de produse care conțin insecte în preparat (cum sunt de exemplu făina din greieri sau pastele cu făină din larve). Produsele în sosire pe mese au fost expuse în premieră la forumul din Cernobbio: de la paste de casă cu ou cu greieri și miriapode chinezești prăjite la cuptor pentru a le face crocante și apoi afumate, de la tarantule prăjite fără conservanți și coloranți din Laos la viermi de făină gigantici din Thailanda care sunt prăjiți și despre care se spune că au un gust similar cartofilor prăjiți cu o lejeră aromă de pui.
Dar mai sunt și viermii de mătase în stil american, adevăratul ”star” al insectelor comestibile, fluturii de palmier din Guyana Franceză, prăjiți și condimentați, gândacii de apă din Thailanda, bogați în fibre, proteine și vitamine, până la ”insecte aperitiv”: viermi de făină aromați cu paprika, curry și sare marină ”made in Belgia”, de consumat eventual cu o gură de votcă cu viermi de mătase.
Pentru bolți palatine mai temerare la Cernobbio au fost expuse de Coldiretti și scorpioni aurii din China și negri din Thailanda, scarabei recomandați ca aperitiv servit în frigărui, și aceștia thailandezi. Gamă largă de greieri, de la cei cu nucă de cocos și curry la cei picanți cu gust de barbeque, până la ardei dulci, toți made in Thailanda.
O normă care nu-l satisface deloc pe liderul de la Lega Nord, Matteo Salvini: ”În acest fel se vinde agricultura noastră. Cineva este complice al acestei Europe care a permis sosirea de ulei din Tunisia, de orez din Vietnam, de grâu marocan”. I-a răspuns direct ministrul Agriculturii, Maurizio Martina, prezent și el la forumul Coldiretti: ”Contestă lucruri care au fost aprobate în anii trecuți, cele ale guvernului Berlusconi și ale dreptei”. Replică promptă a lui Salvini: ”Ați acceptat toate alegerile lor. Martina este cel mai absent și mai inutil ministru al Agriculturii din istoria ultimilor ani”.
Alarma Coldiretti
”Sosirea insectelor pe mesele noastre ridică întrebări precise cu caracter sanitar la care este necesar să dăm răspunsuri”. Acesta este comentariul lui Roberto Moncalvo, președinte al Coldiretti. ”Este necesar să clarificăm metodele de producere a insectelor și să le trasăm proveniența”. Moncalvo este îngrijorat mai mult de numeroasele alarme alimentare care zilnic au loc în țări precum China sau Thailanda, din totdeauna în vârful clasamenteler pentru probleme de acest tip. O ideea împărtășită și de ministrul Martina: ”Sunt frontiere unde este just să se discute și să se înțeleagă până unde se poate ajunge, garantând și un punct de echilibru acestor noutăți, însă despre această normă se va mai vorbi multă vreme”. Noii normative i se opune și Luigi Scordamaglia, președintele Federalimentare: ”Cred că modele alimentare au depășit limita odată cu sosirea insectelor pe masă”. În schimb FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, s-a arătat în favoarea consumului de insecte. În lume există circa 2 miliarde de persoane care consumă insecte, 2000 de specii fiind considerate comestibile.