in

Italia, victimă a dark web-ului: locul trei în Europa cu 80.000 de carduri de plată în pericol

Italia, victimă a dark web-ului: locul trei în Europa cu 80.000 de carduri de plată în pericol. Furate și revândute în dark web, partea ascunsă a internetului în care se poate naviga doar cu un software specific. Potrivit unei baze de date recent elaborate, aceasta ar fi soarta a 6 milioane de carduri de plată (de credit, de debit sau preplătite), dintre care peste 80 de mii de carduri italiene.
>>> Italia, tot mai greu de găsit un loc de muncă, babysitter cu un euro pe oră: ”Aici nu se caută angajați, ci sclavi”

Italia, victimă a dark web-ului: carduri de plată în pericol

Acesta este rezultatul publicat de un studiu realizat de NordVpn, un furnizor de rețele virtuale și private de dublă criptare, cu un accent deosebit pe sectorul securității cibernetice. Potrivit experților, Italia ar fi pe locul al treilea în Europa, după Franța și Marea Britanie, în ceea ce privește fraudele online cu carduri.

Un fenomen care permite multor infractori cibernetici (inclusiv prin achiziționarea de carduri) să urmărească numele, prenumele și uneori adresa de domiciliu a multor victime ale furtului de informații, prin intermediul programelor malware și al phishing-ului săvârșit prin e-mail, printr-un mesaj pe telefon sau pe profilele sociale.

Indicele de risc de fraudă cu carduri, parametrul utilizat de cercetătorii NordVpn, prezintă Italia cu un risc de fraudă de 0,57, un scor care se referă la o scară de la 0 la 1, deci mai mult de jumătate.

Tehnici și poziționare geografică

În general, la nivel global, datele arată că Statele Unite poartă tricoul negru al fraudei (Italia se află pe locul nouă în contextul mondial), în timp ce China și Rusia se numără printre țările cel mai puțin implicate. „Aceste date par să confirme ipotezele dominante privind poziționarea geografică a principalelor organizații de hackeri și dorința clară de a viza țările anglo-europene”, au explicat experții de la NordVpn. În spate nu se află doar un discurs economic, ci și implicarea mai multor sisteme de extorcare a datelor personale și sensibile chiar de la victimele escrocheriei.

Cu toate acestea, un aspect semnificativ evidențiat de cercetători se referă la tehnica folosită de infractorii cibernetici, care este foarte răspândită și în Italia. Forța brută nu mai este folosită, „digital vorbind” (cum ar fi încercarea de a ghici codurile de securitate ale unui card de credit prin încercare și eroare), dar multe dintre informațiile (e-mail, nume, număr de telefon, data nașterii și adresa de domiciliu) care însoțesc cardurile vândute pe dark web (verificate în 54 de mii de cazuri legate de proprietari italieni, adică 63% din total), sunt dovada că acestea au fost furate prin metode mai sofisticate, și anume phishing sau malware împotriva utilizatorilor care nu sunt conștienți de pericol.

Afacerile ilegale

Potrivit cercetării, vânzarea cardurilor ar putea aduce în buzunarele hackerilor până la un total de 16,8 milioane de euro. Prețul perceput pentru fiecare card de credit individual în Italia se ridică în medie la 8,10 euro (față de 6,37 euro la nivel mondial). Pentru Statele Unite 6,24 euro în medie, iar cardurile daneze sunt mai scumpe cu 10,5 euro.

Pentru a face față acestei amenințări, experții recomandă utilizarea unor parole sigure și schimbarea frecventă a acestora („123456”, „123456789” sau „parola” sunt încă prea frecvente), descărcarea aplicației băncii pentru a vă supraveghea în permanență soldul și utilizarea unor sisteme antivirus bune pentru a proteja informațiile sensibile.

sursa: corriere.it

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Un român din Italia câștiga mereu la păcănele

Un român din Italia câștiga mereu la păcănele, dar avea un secret. Cum a fost descoperit

Permisul de conducere anulat pe viață

”Permisul de conducere anulat pe viață” apare în noul cod rutier italian, există și o surpriză urâtă la amenzi