Economia italiană a scăzut cu 12,8% în cel de-al doilea trimestru al acestui an din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a reduce evoluția pandemiei de COVID-19, informează Corriere della Sera, citat de evz.ro.
Italia a fost primul stat european care s-a confruntat cu pandemia provocată de noul coronavirus, iar consecințele s-au reflectat puternic în economia din Peninsulă. Aceasta a căzut cu 12,8% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor statistice.
Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Biroul naţional de statistică – ISTAT – declinul se datorează în mare parte reducerii semnificative a cheltuielilor de consum.
Conform biroului de statistică, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, economia italiană s-a redus cu 17,7%. ISTAT arătat, la sfârşitul lunii iulie, că rezultatele pentru perioada aprilie – iunie au ajuns la 12,4%.
În luna martie, a acestui an, Italia a simţit din plin efectele pandemiei de COVID-19, iar autoritățile din Peninsulă au impus unele dintre cele mai stricte serii de restricţii de lume.
Acestea erau menite să protejeze populația și să restrângă răspândirea pandemiei. Așa cum era de așteptat, în aceste condiții viața economică a avut de suferit foarte mult, iar în primele trei luni ale anului, produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 5,4%.
De asemenea, cheltuielile gospodăriilor au scăzut în trimestrul al doilea, cu 11,3%, faţă de primul trimestru al acestui an semn că populația preferă să facă economii, neștiind ce-i va rezerva viitorul.
Exporturile italiene au înregistrat o scădere de 26,4%, iar per total, cheltuielile de consum din Italia se vor reduce cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul anului. Conform calculelor, asta înseamnă o medie de 1.900 de euro per locuitor.
Având în vedere toate acestea, economiștii apreciază că Italia va suferi cea mai gravă recesiune economică pe care a cunoscut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Experții estimează că PIB-ul italian va înregistra în anul 2020 o scădere cuprinsă între 8% şi 14%.
De altfel, cel mai probabil, întreaga economie a zonei euro se va contracta cu 8,7% în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, iar şomajul în masă rămâne, în continuare, o posibilă amenințare.