in

Italia, tinerii de azi vor trebui să muncească până la 74 de ani pentru o pensie de 1.000 euro pe lună

Muncă până la 74 de ani în Italia

Muncă până la 74 de ani în Italia pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună. Aceasta este estimarea Eures și a Consiliului Național al Tineretului (CNG) într-un studiu. Datorită salariilor mici, și a unei vieți de muncă marcată de discontinuitate, acumularea contribuțiilor necesare pensiei va dura mult timp. Iar cu sistemul de contribuție „pur”, care se aplică celor care au început să lucreze după 1996 și calculează indemnizația doar pe baza contribuțiilor plătite, suma va fi în medie de circa o mie de euro.
>>> După casele de 1 euro, vin casele de 1 leu: „Pentru românii din diaspora care se întorc”

Salarii mici și muncă discontinuă

Pe de o parte, estimarea OCDE de acum doi ani prevedea că în Italia cei care au intrat pe piața muncii în 2020, la vârsta de 22 de ani, vor ajunge la vârsta de pensionare la 71 de ani. Cea mai mare cifră din Uniunea Europeană. Cng-ul a fost însă și mai pesimist. „Combinația între discontinuitatea locului de muncă și salariile mici pentru lucrătorii sub 35 de ani va duce la o pensionare de la muncă doar pentru bătrânețe, cu sume de pensie apropiate de cea a alocației sociale”, a spus președintele Maria Cristina Pisani. Se vorbește astăzi de 9 milioane de muncitori.

În 2021, lucrătorii sub 35 de ani au luat în medie 17.076 de euro, dar mai mult de un sfert dintre ei au primit mai puțin de 5 mii de euro, iar 16% dintre ei au luat între 5 mii și 10 mii de euro. Lucrătorii sub 25 de ani, în medie, au obținut 8.824 de euro pe an. Și din nou: privind doar sectorul privat, din 2011 până în 2021 salariile persoanelor sub 35 de ani au crescut cu 0,7%, dar luând în considerare inflația, aceasta înseamnă o scădere de 8,6%.
>>> „Adio, numerar!” Trei mii de localități și 4 milioane de italieni nu mai au acces la cash

Pensionat la 73,6 ani, cu 1.093 euro net pe lună

Prin urmare, salarii mici și muncă instabilă, care nu va permite tuturor să plătească contribuții în mod regulat. Astfel vine estimarea Cng. Există mici diferențe între angajați, lucrători independenți și cei înscriși la conducere separată, dar cifra rămâne aceeași: mergând așa, cu salariile indexate la nivelul anului 2023, pentru a avea o pensie de peste o mie de euro net pe lună, va fi necesar să lucrezi până la aproape 74 de ani,

Muncă până la 74 de ani în Italia – Luând în considerare atât angajații, cât și lucrătorii independenți, cu o medie de intrare în lumea muncii în 20,8 ani (conform datelor Istat), cu o perioadă de discontinuitate în muncă care durează în medie aproximativ 15 ani și apoi își găsește mai multă stabilitate, cifrele sunt clare. „Cei de 35 de ani azi ar avea dreptul în 2050, adică la vârsta de 66,3 ani , la o indemnizație de pensie de 1.044 euro brut (indexată la puterea de cumpărare de astăzi)”. O indemnizație prea mică pentru a se putea pensiona anticipat, care începe de la 64 de ani dar numai pentru cei care au acumulat o pensie egală cu de 2,8 ori alocația socială, adică în jur de 1.410 de euro.

Muncă până la 74 de ani în Italia

Și așa continuăm să muncim: „Prima posibilitate de a accesa o pensie, așadar, ar veni la 69,6 ani , cu o sumă brută a cecului de 1.236 euro , sau 979 euro net după plata Irpef”. După vârsta de 67 de ani, de fapt, dacă sunt cel puțin 20 de ani de contribuții plătite, se poate obține pensionarea anticipată. Dar cecul, așa cum am menționat, ar fi mai puțin de o mie de euro pe lună în medie.

„Pentru a obține cel puțin o alocație „demnă”, tinerii vor trebui, așadar, să aștepte până la 73,6 ani , când cuantumul pensiei ar trebui să se ridice în medie la 1.561 euro brut , sau 1.093 euro net după plata Irpef (1.134 euro pentru bărbați și 1.041 euro pentru femei),” explică Cng, scrie fanpage.
>>> Cum poți adăuga anii munciți în străinătate ca vechime la pensia din România. Iată de ce acte ai nevoie pentru pensie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3.5]
Doliu la Rai. Riccardo Laganà, membru în consiliul de administrație RAI, mort la doar 48 de ani în urma unui stop cardiac.

Riccardo Laganà, membru în consiliul de administrație RAI, mort la doar 48 de ani în urma unui stop cardiac

Guvernul a aprobat numirea a 19 consuli generali. Surpriză: senatorul diasporei se retrage consul în Dubai