in

Italia, Taxa RAI în factura de curent, decret în vigoare de pe 5 iunie

În Gazzetta Ufficiale de pe 4 iunie a fost publicat decretul Ministerului Dezvoltării Economice care reglementează modalităţile de introducere a taxei RAI pe factura de curent. Decretul a intrat în vigoare pe 5 iunie 2016. Iată câteva puncte cheie ale taxei RAI, o listă de întrebări şi răspunsuri publicate pe site-ul www.canone.rai.it.

Cine trebuie să plătească taxa TV şi la cât se ridică?

Trebuie plătită de oricine deţine unul sau mai multe aparate care recepţionează sau sunt adaptabile recepţionării transmisiunilor radio-TV, indiferent de calitatea sau de cantitatea aferentei utilizări. Taxa este de 100 de euro.

Abonamentul de curent presupune deţinerea unui aparat receptor?

Da, de pe 1 ianuarie 2016, deţinerea unui aparat se presupune în cazul în care există un abonament pentru furnizarea de energie electrică în locul în care subiectul îşi are rezidenţa înregistrată la evidenţa populaţiei. Prezumţia poate fi depăşită prin depunerea unei declaraţii la Ghişeul S.A.T. de la Agenţia Fiscală, în formele prevăzute de lege şi pe propria răspundere, chiar şi penală, prin care se atestă că nu se deţine niciun aparat. Declaraţia are valabilitate pentru anul în care este prezentată.

Cei care posedă numai un computer fără placă TV trebuie să plătească taxa?

Nu, fiindcă numai aparatele care recepţionează sau adaptabile să recepţioneze semnalul audio/video prin intermediul platformei terestre şi/sau satelitare sunt supuse taxei TV. În consecinţă computerele, dacă permit ascultarea şi/sau vizionarea programelor de radio-televiziune via Internet şi nu prin recepţionarea semnalului digital terestru sau satelitar, nu sunt supuse taxei.

Nu mă uit niciodată la RAI, trebuie să plătesc taxa TV?

Da. Utilizarea aparatului în mod limitat la programelor TV private şi străine, cu excluderea transmisiunilor RAI, nu exonerează de la plata taxei TV.

Utilizez aparatul numai ca monitor pentru computer sau pentru a vedea casete video, trebuie să plătesc taxa TV?

Da, întrucât obligaţia plătirii taxei TV apare ca urmare a deţinerii unuia sau mai multor aparate care recepţionează sau sunt adaptabile recepţionării transmisiunilor radio-TV indiferent de calitatea sau de cantitatea aferentei utilizări.

Deţinerea unui contract pentru vizonarea de transmisiuni prin satelit sau prin cablu exonerează de la plata taxei TV?

Nu, întrucât obligaţia plătirii taxei TV apare ca urmare a deţinerii unuia sau mai multor aparate care recepţionează sau sunt adaptabile recepţionării transmisiunilor radio-TV.

Ce se întâmplă dacă deţin un aparat şi nu plătesc taxa TV?

Neplata taxei TV din partea celor care nu sunt încă abonaţi poate fi relevată în orice moment prin proces-verbal din partea Autorităţilor de control. În acest caz, contribuabilii trebuie să plătească taxa începând de la data menţionată în procesul verbal şi sunt supuşi sancţiunilor prevăzute de lege, care se ridică la un maxim de 619 euro pentru fiecare taxă anuală neachitată.

Trăiesc într-un apartament mobilat în care este prezent un aparat care nu este proprietatea mea: cine are obligaţia să plătească taxa TV?

La plata taxei este obligat proprietarul locuinţei, întrucât este deţinătorul aparatului.

Sunt rezident în străinătate, am o locuinţă în Italia, trebuie să plătesc taxa TV?

Da, întrucât rezidenţa într-o ţară străină nu exonerează de la plata taxei TV dacă sunt prezente aparate de televiziune în interiorul locuinţei situată în Italia.


Citește și:

Italia, Taxa RAI, nu plătesc menajerele şi îngrijitoarele. Sunt excluse şi tabletele şi smartphon-urile

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident la Cannizzaro: cade de pe scară şi se taie cu drujba: două degete amputate

Românii din Italia, pe primul loc între străini la plata taxelor: peste 1,23 miliarde de euro