Italia repatriază în masă deținuții români – Secretarul de stat de la Justiție, Andrea Delmastro, anunță: „Vom emite o circulară pentru ca aceștia să poată fi transferați în închisorile din țările de origine fără acordul prealabil”
Italia repatriază în masă deținuții români
Criza care afectează închisorile din Italia determină guvernul să ia măsuri drastice pentru a evita colapsul. Secretarul de stat de la Justiție Andrea Delmastro a subliniat că supraaglomerarea ar putea fi rezolvată rezolvând direct problema dependenței de droguri. Nu numai atât: există o opțiune în curs de a acționa în privința repatrierii deținuților străini, fără a mai considera un obstacol lipsa consimțământului prealabil.
Planul guvernului italian privind închisorile
Secretarul de stat pentru Justiţie, vorbind cu jurnaliştii la finalul vizitei sale la închisoarea genoveză din Marassi, a atras atenţia că, graţie tratatelor bilaterale, este deja posibil să se procedeze în această direcţie cu România şi Albania . „Vom emite o circulară pentru ca toți deținuții albanezi și români să poată fi transferați în închisorile din țările lor de origine fără acordul prealabil ”, a anunțat el, citat de Il Giornale.
„În acest sens, lucrăm și cu alte țări, întotdeauna cu intenția de a obține posibilitatea transferului deținutului fără acordul prealabil”. Mai mult, Delmastro, referindu-se la prezența a 15.000 de deținuți străini în închisorile italiene care costă 137 de euro pe zi, a luat o poziție foarte clară: „ În orice caz, au încălcat pactul de cetățenie și nu mai trebuie să cântărească pe buzunarele italienilor contribuabili ”.
Veste bună: Numărul deținuților români din închisorile italiene a scăzut cu o treime
Ipoteza pentru toxicomani
Subsecretarul pentru Justiție a subliniat necesitatea nașterii unei alternative la închisoare în ceea ce privește starea dependenței de droguri, considerând că penitenciarele italiene au aproximativ 30% din deținuți legați de infracțiuni de droguri. Nu întâmplător a vorbit despre o „ revoluție ” care ar trebui pusă la cale cu cel de-al treilea sector: ipoteza de pe masă este aceea ca pedeapsa să fie executată, evident, în anumite limite, în comunități de sănătate închise și protejate „ pentru a da tuturor posibilitatea de a se reeduca singuri ”.