Aproape patru milioane de persoane din Italia au nevoie de ajutor alimentar. În doar două luni, de la declanșarea crizei de coronavirus numărul persoanelor lovite de sărăcie a crescut în mod alarmant astfel încât asociațiile caritabile reușesc să facă cu greu față solicitărilor venite acum și din partea unor persoane și familii care înainte puteau să-și asigure hrana zilnică. Cele peste 400 de milioane de euro alocate de Guvern pentru ajutoarearea persoanelor în dificultate economică se dovedesc insuficiente, scrie rfi.ro.
În Italia pandemia de coronavirus a făcut peste 26.000 de victime și a adus multă sărăcie. De când Italia s-a oprit, în cele aproape două luni de lockdown, numărul persoanelor sărace, “victime colatarele”, a crescut cu cel puțin un milion. Din casele multor italieni lipsesc banii și mâncarea, iar situația se agravează de la o zi la alta.
Guvernul a intervenit cu 400 de milioane de euro pe care le-a destinat primăriilor. Acestea din urmă au redactat liste cu persoanele care puteau primi tichete pentru cumpărături alimentare, însă s-a dovedit că numărul beneficiarilor este mult prea mare față de estimările autorităților.
Situația este alarmantă nu doar în Sudul Italiei unde sărăcia și munca la negru erau realități frecvente, dar riscă să se generalizeze. 20% dintre cei care au sărăcit ca urmare a crizei de coronavirus trăiesc în regiunea Campania, iar 9% se află în Lombardia, în Nordul Italiei.
Potrivit unei anchete Coldiretti (Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți) și Institutul Ixè estimarea creșterii cazurilor de sărăcie se bazează pe numărul de persoane care a beneficiat de ajutoare alimentare prin intermnediul Fondului de Ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane (Fead), distribuit de asociații cum ar fi Caritas, cu o creștere a cererilor de 114%, sau Banca Alimentelor, unde solicitările au fost cu 20% sau 40% mai mari în funcție de regiuni.
Sicilia este una dintre cele mai sărace regiuni din Sudul țării. Cartierul San Cristoforo este cunoscut ca unul dintre cele mai dificile din Catania. Aici multe femei care înainte lucrau ca îngrijitoare și-au pierdut locul de muncă. Multe lucrau la negru și nu beneficiază acum de ajutoare publice, iar presa locală relatează situații disperate în care femei copleșite de rușinea de a nu face față problemelor zilnice, solicită alimente doar pentru copii, adăugând că lucrul cel mai important este ca ei să aibă ce să mănânce. Nu doar îngrijitoarele au rămas fără un loc de muncă în Italia. Lor li se adaugă zidari, meșteșugari, mici întreprinzători constrânși să-și închidă activitățile. Se estimează că în Italia peste 3 milioane 700 de mii de persoane au nevoie de ajutor alimentar (anunță televiziunea publică Rainews).
Ziarul “La Repubblica” titra zilele acestea pe prima pagină că 10 milioane de persoane sunt la riscul sărăciei. În contextul noii pandemii sociale, un puternic semnal de alarmă vine și din partea Papei Francisc care spune că multe familii în Italia fac foamea și riscă să cadă victimele cămătarilor. Ancheta Coldiretti /Ixé arată că 4 din 10 italieni au declarat că participa la inițiative de ajutorare prin donații sau distribuirea de pachete cu alimente. Eforturile private trebuie însă dublate de noi inițiative instituționale interne și europene, mai ales că previziunile economice ale Italiei arată o prăbușirea a PIB cu 9%.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ