Menu
in

Italia, număr enorm de mașini vandalizate: ”canibalii” auto fură faruri, roți sau bare de protecție, iată cum funcționează

Italia, număr enorm de mașini vandalizate. Într-un reportaj recent, The Independent i-a numit „canibali auto” și a filmat pe străzile Londrei și ale altor mari orașe britanice în căutare de povești ale victimelor fenomenului momentului: furtul de piese auto de pe străzile rezidențiale și din parcările din oraș. Chiar și povești paradoxale, cum ar fi cea a unui bărbat de 50 de ani din Midlands căruia i s-a demontat mai întâi o Toyota Yaris și apoi o Kia Niro în decurs de o lună.

În timp ce numărul furturilor de mașini este în scădere, numărul furturilor de piese este în continuă creștere, iar automobiliștii de peste Canalul Mânecii par resemnați să sufere: potrivit cifrelor Ministerului de Interne, din cele 145.000 de infracțiuni de furt de autovehicule înregistrate în Anglia și Țara Galilor în a doua jumătate a anului 2023, doar 1,2% au dus la o acuzație sau o citație.

Italia, număr enorm de mașini vandalizate

Este bine cunoscut faptul că majoritatea furturilor sunt comise de crima organizată: bandele lucrează cu o asemenea viteză încât dezmembrează mașinile într-un timp foarte scurt, mai ales atunci când vehiculele sunt parcate în zone vulnerabile.

Problema din orașele engleze este și cea a marilor centre urbane din Franța, Germania, Spania și, bineînțeles, Italia. În primele luni ale anului 2024, fenomenul a înregistrat o creștere de 25% la Roma, potrivit Condacons. Una din patru mașini din cele 1,8 milioane care circulă în capitală, în ultimul an, a fost furată sau s-a furat din interiror în timp ce era parcată pe stradă, dar și în interiorul garajelor de condominiu și private.

Stefano Zerbi, purtătorul de cuvânt al Codacons, explică: „Criza pieselor de schimb care costă cu 40-50% mai mult decât în urmă cu numai trei ani a declanșat o spirală vicioasă prin care tot mai multe furturi sunt comandate la comandă. Iar bateriile de ‘profesioniști’ dezlănțuite în oraș zi și noapte sunt în creștere. Oamenii știu că pentru o capotă vor plăti mult sau o vor avea în câteva luni. Astfel, lanțul de aprovizionare ilegală a găsit un teren fertil în care să prolifereze”.

Criza Canalului Suez

Criza declanșată de atacurile lansate de Houthis – un grup armat din Yemen – asupra navelor de containere care tranzitează Canalul Suz, a creat un efect de domino prin întârzieri în livrări și penurii de piese de schimb. În ultimele săptămâni, situația s-a îmbunătățit, dar a fost o lună foarte complicată. „Multe componente ale mașinilor de pe piață și mai ales ale mașinilor uzate”, a subliniat Davide Galli, președintele Federcarrozzieri, „călătoresc pe navă și nu pot fi înlocuite cu piese produse în fabricile europene. Rezultatul este că din ce în ce mai multe mașini ajung în atelierele noastre de caroserie despovărate de piese precum apărători de noroi, amortizoare, oglinzi, faruri și alte componente esențiale. Acesta este efectul furtului în schimbul unui contract de închiriere”.

Acum în căutarea de baterii

Potrivit ultimelor cercetări efectuate de AIPED (Associazione Italiana Periti Estimatori di Danni), în fruntea listei celor mai furate piese auto se află bateriile cu litiu care alimentează vehiculele electrice, cu un prejudiciu care se poate apropia de 10.000 de euro. Analiza s-a concentrat pe cele două orașe în care această practică necinstită este cea mai răspândită: Milano și Roma.

În capitală și în capitala lombardă, în cursul anului 2023, s-a înregistrat o creștere de 20% a furturilor de piese de schimb față de 2022. Federcarrozzieri și Codacons au mai precizat că, în cursul anului trecut, cererile de ajutor din partea persoanelor care se trezesc brusc fără o piesă a mașinii lor au crescut cu 30%. Pe lângă bateriile litiu-ion, celelalte cinci piese de schimb cele mai furate sunt: camerele de luat vederi, barele de protecție, farurile, jantele din aliaj și catalizatoarele. Cele mai afectate modele? Fără surpriză: Smart, Fiat 500 și Fiat Panda.

sursa: Corriere della Sera

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version