Italia, moldoveancă de 32 de ani s-a aruncat în fața trenului, soțul acuzat de violență. Evenimentele au avut loc la Veneția, în 2021 dar acum, soțul riscă 24 de ani de închisoare. Potrivit acuzării, ea se afla într-o stare de depresie cauzată de violențele pe care le-ar fi suferit din partea soțului ei, scrie corrieredelveneto.it.
Era 27 iunie 2021 când a ajuns sub un tren în gara din Mestre și a murit. Dar investigațiile pentru a clarifica contextul a ceea ce a părut imediat a fi o sinucidere au scos la iveală un tablou mult mai grav, care va duce acum la un proces la Curtea de Asistentă, unde soțul riscă până la 24 de ani de închisoare.
Citește și: Românul condamnat la 24 de ani de închisoare: și-a omorât fostul iubit, un pensionar de 82 de ani, cu drujba
Italia, moldoveancă de 32 de ani s-a aruncat în fața trenului
Femeia, moldoveancă și pe atunci în vârstă de 32 de ani, s-a aruncat pentru că – așa cum scrie în rechizitoriul semnat de procurorul Giorgio Gava – „căzuse într-o stare de prostrație profundă” din cauza bătăilor și abuzurilor pe care le suferea acasă.
Versiunea apărării este evident opusă, avocatul Leonardo De Luca alegând calea procesului tocmai pentru a dovedi că nu a existat nicio violență și, cu atât mai puțin, nicio legătură între aceasta și sinucidere. Acesta va fi decis de tribunalul de la Veneția, în componența care judecă cele mai grave infracțiuni, cum ar fi omorul voluntar, unde alături de cei doi magistrați togați se află și judecătorii populari.
După tragicul deces, poliția a cules mărturiile surorilor victimei, care au dezvăluit că între cei doi exista o relație foarte grea de ceva vreme. Amândoi ajunseseră în Italia în urmă cu patru ani și locuiau în Mestre: el, după o perioadă petrecută pe diverse șantiere de construcții în Norvegia, își găsise un loc de muncă ca tâmplar în zona Veneției, în timp ce ea nu lucra, iar copiii rămăseseră în Moldova, la alte rude.
Presupusele violențe și apelul video către fiică
Potrivit acuzării, violențele durau de mult timp, chiar înainte ca cei doi să ajungă în Italia: „pumni și lovituri (și la față) aproape zilnic”, subliniază procurorul în rechizitoriul care datează din 2010, când cuplul locuia încă în țara lor.
Iar pe 27 iunie, în urmă cu doi ani, în pragul depresiei, a decis să pună capăt la toate acestea. Investigațiile au scos la iveală faptul că, în timp ce se afla pe peron, înainte de a se arunca, femeia a făcut un apel video către fiica sa, spunându-i că se va sinucide.
Apoi a fost găsită acasă o scrisoare în care își cerea scuze pentru fapta sa, dar se pare că fără să menționeze vreodată violența soțului ei. Tocmai pe aceste aspecte se bazează în mare măsură apărarea.
Teza de apărare
Avocatul De Luca, de fapt, subliniază cum că această mărturie este de gradul trei, deoarece fiica care a raportat acest lucru mătușii sale nu a fost niciodată audiată direct de către anchetatori. Și tocmai faptul că în scrisoare nu se vorbește despre bătăi, precum și lipsa plângerilor și a certificatelor medicale din partea femeii, care avea și ea probleme personale, ar face ca acuzația să fie mai slabă, potrivit apărării.
„Clientul meu se declară nevinovat de fapte, într-adevăr pentru el sinuciderea soției sale a fost o tragedie”, spune avocatul său. Nu în ultimul rând pentru că presupusa infracțiune este foarte gravă. Alineatul al treilea al articolului 572 din Codul penal, care reglementează relele tratamente în familie, prevede, de fapt, o agravare a pedepsei dacă aceste fapte au ca rezultat vătămarea sau moartea persoanei, evident nu în mod voluntar, deoarece altfel ar intra în ipoteza de omor.