Italia, copil născut cu handicap din cauza unei erori medicale. Familia unui băiat în vârstă de 11 ani, care a rămas handicapat în proporție de 100% după naștere, a obținut despăgubiri de peste 2 milioane de euro, scrie ilmessaggero.it.
Decizia, în primă instanță, a fost luată de Tribunalul din Ancona, care are competență teritorială, deoarece nașterea a avut loc în 2011 în spitalul din San Severino Marche, unde părinții copilului, originari dintr-o mică comună umbra din Apenini, se mutaseră pentru muncă.
Italia, copil născut cu handicap din cauza unei erori medicale
Familia, asistată de avocata Cristiana Olivieri, a fost nevoită să se adreseze în instanță împotriva Azienda Sanitaria Unica Marche și, la finalul expertizei tehnice efectuate de comisia medicală formată dintr-un ginecolog și un medic legist, judecătoarea Patrizia Pietracci, de la a doua secție civilă, a admis cererea, dispunând o despăgubire maximă de 2 milioane 276 de mii de euro.
Familia s-a plâns că, în ciuda faptului că apăruse o suferință fetală, personalul medical, în loc să procedeze la o cezariană, a indus o naștere naturală și a folosit o ventuză pentru a facilita ieșirea copilului. Însă bebelușul avea cordonul ombilical în jurul gâtului și nu respira când a venit pe lume.
În raportul experților se precizează: „Bebelușul, născut cu o buclă de cordon ombilical în jurul gâtului, a prezentat în primul minut hipotonie și absența activității respiratorii și cardiace, astfel încât a fost intubat și supus unui masaj cardiac, după care, în al doilea minut, ritmul cardiac a fost reluat”.
După naștere, s-a dispus un transfer de urgență la spitalul Salesi din Ancona, un spital specializat în copii, unde, în zilele următoare, au fost constatate „evoluții grave de suferință hipoxică, ischemie perinatală, tetrapareză spastică și epilepsie”.
Bebelușul este tetraplegic, este hrănit artificial și necesită îngrijire continuă.
Pe parcursul procesului s-a dovedit că handicapul copilului a fost cauzat de lipsa prelungită de oxigen în timp ce a avut loc nașterea cu ventuză și când cordonul ombilical a fost înfășurat în jurul gâtului copilului. În ceea ce o privește, ASUR a vorbit întotdeauna de o fatalitate tragică, negând legătura de cauzalitate între comportamentul personalului medical și prejudiciul suferit de copil.
Pe de altă parte, Tribunalul din Ancona a recunoscut neglijența medicală, pe baza criteriilor identificate de legea Gelli-Bianco, condamnând compania de sănătate la plata unor despăgubiri de peste 2 milioane de euro. Suma ia în considerare toate elementele de prejudiciu biologic suferite de copil, inclusiv incapacitatea de a munci și de a produce venituri, pe lângă toate cheltuielile de asistență deja suportate, fără a lua în considerare indemnizația de însoțire deja primită.
De asemenea, au fost acordate daune morale părinților și bunicilor copilului, precum și o rentă viageră de 6.000 de euro pe an pentru cheltuielile de îngrijire viitoare. „A reieșit fără echivoc”, se arată în avizul medical, „că alterările neuropsihice și fizice de care suferă copilul necesită o asistență continuă și că nevoile copilului pot fi acoperite de Serviciul Național de Sănătate.
În ceea ce privește pur și simplu bunăstarea, o mare parte să fie suportată de familie, deoarece serviciile locale sunt adesea insuficiente pentru a acoperi toate nevoile și nu sunt capabile să ofere ceea ce este cu adevărat necesar.