Menu
in

Italia, cetăţenie sportivă, legea a ajuns la Senat

Cetăţenie sportivă pentru generaţiile secunde, aşteptând-o pe cea adevărată. Senatul ar trebui să elimine curând distincţiile între fiii de imigranţi şi fiii de italieni pe pistele atletice, în sălile de sport sau pe terenurile de fotbal.

Pe 9 decembrie în plen a ajuns proiectul de „Dispoziţii pentru favorizarea integrării sociale a minorilor străini rezidenţi în Italia prin intermediul admiterii în cluburi sportive care aparţin federaţiilor naţionale, disciplinelor asociate sau organizaţiilor de promovare sportivă”.

Astăzi multor minori născuţi sau crescuţi în Italia le sunt blocate carierele promiţătoare fiindcă nu au cetăţenia italiană. Statutele difereritelor federaţii permit de fapt numai italienilor trecerea, prin legitimare, de la practica de bază la cea sportivă. Astfel multe talente sunt irosite. O discriminare pentru tineri, o pierdere pentru Italia.

Proiectul de lege în discuţie la Senat, deja aprobat în Cameră, pune capăt acestei situaţii. Are numai un articol, pentru a arăta că tinerii sunt toţi egali.

„Minorii sub 18 ani care nu sunt cetăţeni italieni şi care sunt rezidenţi în mod regular pe teritoriul italian cel puţin de la împlinirea a 10 ani – scrie în proiectul de lege – pot fi legitimaţi la cluburi sportive care aparţin federaţiilor naţionale sau disciplinelor asociate sau asociaţiilor şi organismelor de promovare sportivă cu aceleaşi proceduri prevăzute pentru legitimarea cetăţenilor italieni”.

Regula rămâne valabilă şi pentru tinerii care devin majori, dacă sunt în aşteptarea cetăţeniei italiene. „Legitimarea – se mai adaugă în text – rămâne valabilă, după împlinirea vârstei de 18 ani, până la încheierea procedurilor pentru obţinerea cetăţeniei italiene din partea subiecţilor care, apelând la prevederile legii numărul 91 din 5 februarie 1992, au prezentat o astfel de cerere”.

Raportoarea noii legi este senatoarea Pd şi campioana olimpică Josefa Idem. „Sper la o largă aprobare – a spus ea – pentru o lege care are o puternică semnificaţie mai ales simbolică într-un moment în care tema integrării este pe ordinea de zi”.

„Nu este un mod de a evita normele privind cetăţenia care rămân cele în vigoare – a subliniat Idem – însă este vorba de a veni în întâmpinarea multor federaţii şi multor tineri atleţi. Apoi, cert, legile, de unele singure, nu schimbă cultura, însă pot favoriza schimbarea culturală.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version