in

Italia care nu plătește, dimensiunile crizei: facturi neplătite, chirii și credite amânate

De la facturi la credite, de la chirii la cheltuieli de întreținere. Iată toate datoriile pe care familiile nu reușesc să le onoreze. Astfel, societățile care vând electricitate, apă și gaz se adresează experților. Corriere della Sera face o fotografie îngrijorătoare a situației.

Facturi neplătite de peste șase miliarde

În total sunt 375.000 de datornici. Familii, plătitori de TVA și întreprinderi mici și mijlocii răspândite pe întreg teritoriul Italiei. Împreună au acumulat facturi neplătite la curent și gaz cu o valoare de 259 de milioane de euro. De acum nu-și vor mai plăti facturile restante la Eni, care a decis să cedeze voluminosul pachet de datorii «critice» unei societăți de recuperare. Davis & Morgan se va ocupa de încasarea acelor sume avizând clienții care întârzie să achite furnizările de gaz (65%), electricitate (28%) și alte servicii printr-o recomandată.

Nu este prima operațiune pe care societatea, cu nume anglo-saxon dar puternice rădăcini în Italia, a încheiat-o din decembrie. Alte 130 de milioane restante au fost achiziționate de la societatea Sorgenia, circa 20 de la E.On, un pachet mai mic de la Edison (Amg Gas). În total este vorba de 500 de milioane achiziționate de la furnizorii de utilități din Italia și un total de 500.000 de creditori. Perioada de timp a restanțelor poate merge de la 700 de zile la cinci sau șase ani.

Potrivit UNIREC (asociația națională a recuperatorilor de credite), numai în 2015, ultimul an disponibil, valoarea facturilor neplătite se ridica la 6,4 miliarde de euro. Este vorba de facturi pe care furnizorii de utilități nu le pot prescrie și pe care de fapt le reînnoiesc de la an la an pentru a menține activ creditul sau pentru a încerca să găsească acorduri de eșalonare a datoriei. Societățile pot cel mult să reducă furnizarea de electricitate și gaz familiilor, în timp ce este la latitudinea lor blocarea furnizărilor către întreprinderi. Însă mai mult nu pot face. Intermediarii financiari se substituie astfel furnizorilor încercând să recupereze datoria prin intermediul unor formule de negociere sau a unor planuri de rambursare.

Jumătate din chirii nu sunt plătite

Urgența privind locuințele este o problemă tot mai serioasă. Un studiu recent publicat de agenția AdnKronos evidențiază că în Italia în medie jumătate dintre contractele de închiriere nu sunt onorate în mod regulamentar. O evoluție neuniformă (24% dintre restanțieri locuiesc la Milano și 58% la Roma), dar care reprezintă o alarmă sistemică. Pe de-o parte sunt familiile și micii comercianți care nu reușesc să facă față cu veniturile curente la povara contractului semnat cu numai puțin timp înainte. De cealaltă sunt proprietarii care neîncasând chiria sunt în dificultate, atât în privința Fiscului, cât și a locatarilor. Cu un efect imediat: multe imobile sunt păstrate goale pentru a evita daune viitoare, în așteptarea unor vremuri mai bune pentru a proceda la vânzare.

Creditul imobiliar? Mai bine să se amâne scadența

Un alt efect macroscopic al marii crize este evidențiat de situația dificilă tot mai răspândită în rândul micilor proprietari imobiliari. Între noiembrie 2010 și decembrie 2016, Fondul de Solidaritate pentru Achiziționarea Primei Case înființat de Ministerul economiei și Finanțelor a permis la 37.312 de familii cu dificultăți financiare să suspende pentru 18 luni plata ratelor împrumutui ipotecar, cu o contravaloare de peste 3,5 miliarde de euro debit rezidual, care a comportat până acum o angajare a statului de peste 50 de milioane de euro.


Citește și:

Italia, semnal de alarmă: peste 9 milioane de italieni sub risc de sărăcie

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Inimă de ”badantă”: își cumpără poșetă și televizor cu cardul bătrânului decedat. Româncă arestată la Lucca

Îngrijitoare română, victimă a unui grav accident de circulație în provincia Latina