Guvernul a inclus structural în Buget un ajutor pentru plătitorii de TVA (partita IVA) și profesioniștii cărora le-au scăzut veniturile: se va numi indemnizație de discontinuitate a veniturilor (Iscro) și va valora până la 800 de euro pe lună, în funcție de venituri.
► În Italia se acordă bonusul de transport de 60 de euro, iată cum se obține
Bonus de 800 euro pentru titularii de partita IVA
De la 1 ianuarie 2024, chiar micii titulari de „partita IVA” și profesioniștii vor avea o protecție în cazul unor dificultăți financiare în munca lor. Guvernul Meloni a decis să facă Iscro structural, indemnizația de discontinuitate a veniturilor, care a fost testată pentru prima dată în timpul pandemiei de Covid. Ajutorul ar trebui să reprezinte echivalentul fondului de concediere pentru angajați, dar într-o formă inițială redusă. Acesta va valora până la 800 de euro pe lună, pe o durată maximă de șase luni, dar va varia foarte mult în funcție de veniturile declarate în anii precedenți.
Măsura este reglementată de articolul 31 din Legea bugetului, care la alin. 3 raportează caracteristicile necesare a celor care au acces la ajutor:
a) să nu beneficieze de pensie directă și să nu fie asigurat de alte sisteme de asigurări sociale obligatorii;
b) să nu fie beneficiari ai indemnizației de includere prevăzute în decretul legislativ din 4 mai 2023, nr. 48, transformată, cu modificări, prin legea 3 iulie 2023, nr. 85;
c) au realizat un venit din activitate independentă, în anul anterior depunerii cererii, mai mic de 70 la sută din venitul mediu din activitate independentă realizat în cei doi ani anteriori anului anterior depunerii cererii;
d) având declarat, în anul anterior depunerii cererii, un venit care nu depășește 12.000 euro, reevaluat anual pe baza variației indicelui ISTAT al prețurilor de consum pentru familiile lucrătorilor și salariaților față de anul precedent cererea depunerea cererii;
e) să fie la curent cu contribuțiile obligatorii la asigurările sociale;
f) au un număr de TVA activ de cel puțin trei ani, la data depunerii cererii, pentru activitatea care a dat naștere înscrierii la gestiunea continuă a asigurărilor sociale.
► Italia, familiile vor primi bonusul de benzină de 150 de euro. „Nu se elimină accizele”
Plafonul a crescut la 12.000 euro
Cele mai importante cerințe sunt plafonul de venit, care a crescut la 12 mii de euro, și scăderea acestuia în anul precedent față de cei doi ani anteriori, explică Fanpage.
În fiecare an, lucrătorul trebuie să depună cererea la INPS până la data de 31 octombrie, care transmite cererea la Agenția de Venituri, responsabilă cu verificarea că totul este în ordine. Apoi, în paragrafele șase și șapte, se explică care este suma și durata:
- Indemnizația, egală cu 25 la sută, semestrial, din venitul mediu din activitatea independentă declarat de subiect în cei doi ani anteriori anului anterior depunerii cererii, se datorează începând cu prima zi urmatoare datei depunerii cererii si se plateste timp de sase luni si nu presupune creditarea unei contributii notionale.
- Suma menționată la alineatul (6) nu poate depăși în niciun caz limita de 800 de euro pe lună și nu poate fi mai mică de 250 de euro pe lună.