Guvernul italian condus de Mario Draghi a adoptat marți în Consiliul de Miniștri o vastă reformă menită în special să ușureze povara fiscală asupra veniturilor din muncă și să consolideze lupta împotriva evaziunii fiscale, scrie ANSA.
Această reformă a fost solicitată de multă vreme de către Comisia Europeană, care a denunțat în repetate rânduri povara fiscală ridicată în vigoare în Italia, o frână pentru ocuparea forței de muncă și investiții.
Acesta vine în plus față de reforma sistemului de justiție italian, unul dintre cele mai puțin eficiente din Europa, care a fost adoptată la sfârșitul lunii septembrie de către Parlament și are ca scop accelerarea procedurilor interminabile și degrevarea instanțelor.
S-a întors din străinătate şi a deschis o fermă. Va primi 40.000 de euro de la statul român
„Stoparea evaziunii fiscale este o condiție necesară pentru reducerea cotelor de impozitare și răspândirea sarcinii fiscale într-un mod mai favorabil creșterii economice”, a declarat reporterilor ministrul italian al economiei, Daniele Franco.
Guvernul intenționează să consolideze lupta împotriva evaziunii fiscale, care costă Italia în jur de 100 de miliarde de euro pe an, potrivit ultimelor estimări citate de Franco.
În ceea ce privește reducerile de impozite, intenționează să aloce două miliarde de euro din 2022 și un miliard de euro pe an din 2023. Guvernul și-a acordat în total 18 luni pentru a pregăti decretele care specifică reforma.
Guvernul intenționează, de asemenea, să simplifice sistemul TVA, care include o rată generală (22%), dar și o serie de tarife reduse, precum pentru produsele alimentare (4%), serviciile de transport maritim (5%) sau chiar vânzarea de medicamente (10 %).