Barurile și restaurantele s-au redeschis în zona galbenă, doar în spațiile deschise. Se deschid teatre, cluburi live, săli de concerte. Chiar și lecțiile cu prezență la școală sunt reintroduse din nou: în zona roșie prezența este garantată de la 50% la 75%, în timp ce în zona galbenă și portocalie de la 70% la 100%. Și se permit călătoriile între regiuni.
„Guvernul și-a asumat un risc, un risc motivat, bazat pe date. Acest risc pe care l-am asumat și care îndeplinește cu siguranță așteptările cetățenilor se bazează, totuși, pe o premisă, că acele măsuri care guvernează comportamentul în activitățile redeschise sunt respectate scrupulos ”, a declarat premierul Mario Draghi, anunțând noul decret Covid.
Cu toate acestea, pentru unii membri ai comunității științifice, redeschiderea se face prea repede și consecința, dacă prescripțiile nu sunt strict respectate, ar putea duce la un al patrulea val de infecții, potrivit Il Messaggero.
Italia, se redeschid o parte din cinematografe. ”Pentru a contribui la revenirea la normalitate”
Într-un raport prezentat de epidemiologul Stefano Merler al Fundației Bruno Kessler către CTS, se subliniază că, odată cu creșterea indicelui de transmisibilitate Rt, epidemia „nu poate fi ușor controlată fără alte restricții, în special în caz de redeschidere timpurie”.
Dacă indicele ar crește la 1,25, ar exista riscul unui al patrulea val care „ar necesita măsuri importante pentru a evita un număr foarte mare de decese într-un timp scurt”. Potrivit lui Merler, redeschiderea timpurie, făcută în aprilie, poate duce la un „număr constant, dar mare de decese zilnice”.
Andrea Crisanti, profesor titular de microbiologie la Universitatea din Padova, subliniază, de asemenea, că „în acest ritm nu este pesimist să credem că la sfârșitul lunii mai va exista un nou val, dar foarte realist”.
Crisanti spune ca poate face si „o alta predictie usoara: in urmatoarele saptamani vor fi cei care vor spune: Ai vazut? Curba de contagiune nu crește în ciuda redeschiderii”.
Dar dinamica virusului este complexă și există diferiți factori în joc: „Pe de o parte există restricțiile din ultimele luni, care pentru alte două sau trei săptămâni vor modera curba, dar pe de altă parte sunt noi infecții datorate redeschiderii, aperitive, vizite la prieteni și școli, ale căror rezultate vor rămâne invizibile pentru ceva timp și vor exploda la sfârșitul lunii mai ».
Intensitatea unui posibil nou val va depinde apoi de ritmul vaccinărilor și de acțiunea variantei engleze sau a altor mutații, precum cea indiană.
„Aceste vești teribile ar fi cerut mai multă prudență. Ar fi trebuit urmat exemplul Angliei, care numai după vaccinarea a 70% din populație și-a permis redeschiderea timidă – a adăugat profesorul – Contagiunea trebuie redusă mult mai mult înainte de a reduce măsurătorile, altfel fără tampoane și urmărire începe din nou peste câteva săptămâni ».