Italia – În ultimele luni, garda de finanțe din Pistoia a identificat cazuri de evaziune fiscală în sectorul muncii casnice, descoperind 22 de ajutoare casnice și îngrijitoare care „uitaseră” să își declare veniturile la fisc, pentru o sumă totală de peste un milion de euro, scrie reportpistoia.com.
Activitățile au fost desfășurate de finanțiștii Grupului Pistoia care, prin încrucișarea rezultatelor din numeroasele și tot mai performantele baze de date utilizate de Corp, au identificat numeroase ajutoare casnice care, în perioada 2016-2020, au obținut venituri anuale peste așa-numita zonă de neimpozitare, stabilită la aproximativ 8.000 de euro, omițând sistematic să le declare la autoritățile fiscale.
Citește și: Iaurtul cu insecte care se vinde în toate supermarketurile: iată cum să-l recunoaștem
Italia, ajutoare casnice și îngrijitoare care ”uitaseră” să își declare veniturile la fisc
Au fost identificate 22 de persoane fizice care, deși erau angajate în mod regulat și încadrate în scopuri de securitate socială de către angajatorii lor respectivi (care, de asemenea, au plătit în mod regulat contribuțiile datorate), erau evazioniști fiscali totali. Ca urmare, venituri în valoare de aproape 1,2 milioane EUR au fost raportate la oficiul fiscal competent în vederea recuperării.
Printre cele mai semnificative cazuri, a apărut un cuplu de soți filipinezi care nu declarase aproximativ 100.000 EUR.
Merită reamintit faptul că ajutoarele domestice și îngrijitorii – care desfășoară o activitate de mare importanță socială recunoscută – au un regim fiscal diferit de cel al altor angajați, astfel încât familiile care beneficiază de serviciile lor nu acționează ca înlocuitori fiscali, ci sunt obligate doar la plata contribuțiilor de asigurări sociale. Prin urmare, atunci când se depășește pragul de scutire menționat anterior, obligația de a depune declarații fiscale revine exclusiv lucrătorului individual.
O parte și-a plătit deja ”dările”
Activitățile desfășurate se înscriu în strategia mai generală de combatere a infracțiunilor economice și financiare, desfășurată zilnic de către departamentele Corpului, care vizează intervenția, în mod țintit, asupra acelor fenomene care subminează interesele comunității, jefuind-o de resurse prețioase.
12 dintre aceste persoane s-au „pocăit” deja, plătind în mod spontan impozitele și penalitățile datorate, pe baza constatărilor Guardia di Finanza, chiar înainte de a primi avizul de impunere din partea Agenției Fiscale, și/sau începând să depună, chiar dacă cu întârziere, declarațiile fiscale.