Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața în Italia în timp ce traversa strada cu trotineta electrică. Autoritățile trag un semnal de alarmă și cer legi clare pentru aceste vehicule. În ultima perioadă numărul acciudentelor a crescut, tinerii fiind principalele victime ale acestor incidente, scrie Corriere.it.
Samuele Brognara a fost lovit și ucis de o mașină în timp ce se deplasa pe trotinetă în ajunul Paștelui, la Oppeano, în provincia Verona. Avea doar 15 ani. Investigațiile sunt în curs și, deși este posibil ca tânărul să nu fi fost responsabil, moartea sa redeschide problema siguranței acestor vehicule, care sunt din ce în ce mai populare pentru că sunt ecologice, silențioase și ușor de parcat.
Citește și: Verona, băiatul de 15 ani aflat pe trotinetă, ucis de o mașină, era român. Mama: ”Fiul meu, unde ești?”
Italia, adolescent de 15 ani și-a pierdut viața
Trotinetele electrice sunt aproape lipsite de sisteme de siguranță și, mai ales, sunt rapide, deoarece ating 40 de kilometri pe oră, de două ori mai mult decât limita impusă de lege. Ca să nu mai vorbim de faptul că există persoane care îi modifică motorul pentru a merge mai repede: în Verona, un tânăr a fost prins conducând cu 68 de kilometri pe oră pe trotineta sa electrică.
Potrivit datelor Observatorului Asaps, în ultimii trei ani, în Italia, 27 de persoane și-au pierdut viața în timp ce se deplasau pe trotinete. Iar Samuele este doar cea mai recentă victimă din Veneto.
La 28 martie, în Porto Santa Margherita, în apropiere de Caorle (Veneția), Rodolfo Aldo Mussoi se îndrepta spre serviciu când a căzut (poate a atins cu roata trotuarul) și a murit, la vârsta de 59 de ani. Cu câteva zile mai devreme, la Padova, Andrea Micheletti, în vârstă de 34 de ani – consilier în comuna Adria (Rovigo) – a fost lovit de unul dintre aceste vehicule, condus de o femeie nigeriană. În urma coliziunii, amândoi au ajuns la spital, însă Micheletti a fost cel care a avut cele mia mult de suferit: s-a lovit cu capul de trotuar, suferind un traumatism cranian și nefiind încă recuperat.
”Nu cred că interzicerea utilizării trotinetelor, ca la Paris, este o soluție corectă”
Patrizia Pisi, vicepreședinta națională a Avisl, asociația pentru victimele accidentelor rutiere, are aceeași părere.
„Nu cred că interzicerea utilizării trotinetelor, ca la Paris, este o soluție corectă: sunt un mijloc de transport care oferă avantaje, inclusiv din punct de vedere ecologic. Dar utilizarea lor trebuie cu siguranță reglementată. Este corect să introducem plăcuțe de înmatriculare și asigurări, dar cred că trebuie să impunem și obligativitatea instalării de săgeți, pentru ca pietonii și automobiliștii să știe în ce direcție va merge trotineta. Dacă nu se iau măsuri acum, numărul victimelor va crește”.