Italia, adio reducerilor, carburanții devin mai scumpi. Guvernul alocă cea mai mare parte a resurselor împotriva prețurilor ridicate la energie (21 din cele aproximativ 35 de miliarde în total) și a permis, printre altele, să se limiteze facturile datorită confirmării reducerii la zero a taxelor de sistem generale și a taxelor de dezafectare a instalațiilor nucleare.
Există însă o măsură pe care guvernul nu a confirmat-o pentru 2023: reducerea accizelor la carburanți, scrie corriere.it. Astfel, 31 decembrie 2022 va fi ultima zi în care benzina va putea fi vândută cu o reducere de 18 cenți pe litru. De la 1 martie și până la 1 decembrie 2022, reducerea era de 30 de cenți pe litru, dar guvernul Meloni a redus-o deja la sfârșitul lunii noiembrie.
Italia, adio reducerilor, carburanții devin mai scumpi
Asociațiile de consumatori se opun eliminării reducerii. Potrivit calculelor efectuate de Centro Consumatori Italia, odată cu încetarea reducerii accizei la carburanți, costurile transportului rutier vor crește cu 5,2 miliarde în 2023, iar creșterile de prețuri vor alimenta și inflația, care va crește cu 0,4% din cauza majorării costurilor de transport.
Dacă o privim din perspectiva costului pentru visteria statului, măsura este costisitoare: atunci când a fost completă, între 22 martie și 30 noiembrie, a costat aproximativ 7,3 miliarde de euro, iar toți cetățenii au beneficiat de ea, indiferent de venituri.
Prețurile au ajuns la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Prețurile la benzină și motorină au scăzut totuși față de acum câteva luni, datorită scăderii prețurilor petrolului pe piețele internaționale. Iar scăderea constantă a prețurilor la carburanți a compensat deja creșterea accizelor. Benzina este la minimul ultimului an și jumătate.
Potrivit sondajelor săptămânale ale Ministerului Mediului și Securității Energetice, între 19 și 25 decembrie, prețul mediu național al verzei a scăzut la 1,625 de euro pe litru, o valoare care nu a mai fost întâlnită din iunie 2021. Pe de altă parte, motorina a ajuns la 1,689 euro, cel mai scăzut nivel din ultimul an, mai exact din 31 ianuarie 2022.