Regiunea Piemont, din nordul Italiei, va suspenda temporar vaccinarea cu lotul ABV5811 din serul anti-COVID produs de AstraZeneca după ce un profesor din oraşul Biella, imunizat sâmbătă, a murit. Autoritățile au precizat că decizia a fost luată din precauție și se fac cercetări pentru a stabili dacă decesul are legătură cu vaccinarea, relatează AFP, citate de Agerpres.
Iniţial, șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.
„Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a declarat Icardi.
Administraţia regiunii Piemont a revenit duminică seară cu clarificări și a anunțat că administrarea vaccinului AstraZeneca a fost reluată, „după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat”.
Regiunea Piemont s-a alăturat astfel celor 11 state europene care au decis să suspende parțial sau total imunizarea cu AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave. Italia a decis să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după ce doi bărbați din Sicilia au decedat.
Persoanele au fost imunizate cu doze din lotul cu seria ABV2856. Nu există, au precizat autoritățile italiene, nicio legătură confirmată între vaccin și decese, însă vaccinarea a fost oprită din precauție. O parte dintre aceste doze au ajuns în România, unde mai multe persoane au fost vaccinate cu acest ser.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat ”continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).