Menu
in

Istat, italienii nu mai fac copii: mame la 40 de ani, tinerii fug în străinătate. «Cine ne va mai plăti pensiile?»

Anul trecut a fost un an greu pentru demografia italiană. Nu numai că a fost înregistrat cel mai mic număr de nașteri (doar 435 mii), dar s-a înregistrat și cel mai mic spor natural din ultimii 102 ani. Într-o țară cu 60,3 milioane de locuitori (dintre care 5,4 milioane sunt străini), scăderea populației continuă inexorabil: mai puțini cu 116 mii de oameni într-un an.

Datele Istat arată o țară cu o problemă evidentă de scădere a natalității, despre care a vorbit și președintele Republicii, Sergio Mattarella. „Orice inițiativă utilă trebuie luată pentru a combate acest fenomen, există riscul de slăbire a țesutului țării noastre”.

Istat evidențiază cu cifre că este din ce în ce mai dificil să se nască copii. Vârsta medie a mamelor se situează la 32,1 ani, ratele de fertilitate prezentând o scădere substanțială a tinerilor (până la aproximativ 30 de ani) și o creștere a celor mai în vârstă (după 30 de ani).

Femeile de peste 40 de ani au mai mulți copii decât tinerele sub 20 de ani. Și aproximativ o cincime dintre copiii născuți în 2019 au o mamă străină: 85 de mii, din care 63 de mii provin din ambii parteneri străini (care cresc numărul născuților în Italia cu cetățenie străină), 22 de mii cei cu parteneri italieni.

Pe de altă parte, o cifră pozitivă provine din speranța de viață care crește cu o lună, ajungând la 85,3 ani pentru femei și 81 ani pentru bărbați. Există, de asemenea, o creștere suplimentară a vârstei medii: 45,7 ani de la 1 ianuarie 2020.

De asemenea, Istat a înregistrat o creștere a italienilor plecați în străinătate. În 2019 au plecat 120 mii, cu trei mii mai mulți decât anul precedent.

Antonio Golini, profesor emerit în demografie la universitățile din La Sapienza și Luiss, precum și fost director al Istat, a explicat care sunt consecințele economice ale continuării scăderii natalității:

„În primul rând, prăbușirea numărului de lucrători, în special cei sub 35 de ani. În urmă cu optzeci de ani, numărul tinerilor era mare, aveau mulți copii.

Acum pensia mea, de exemplu, cine o va plăti? Din ce în ce mai puține contribuții din partea lucrătorilor tineri. Piața muncii suferă un dezechilibru imens ».

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version