in

„Ţineţi-vă de mână, măi, să nu vă prăpădiţi!”

În luna iunie am fost acasă, în Moldova. Am găsit în primul rând drumuri mai bune, cu asfalt nou, cu indicatoare şi marcaje rutiere proaspete. Pe unele porţiuni de drum am fost tentat să încalc limita de viteză de 90 km la oră. Am cedat tentaţiei şi am mers cu 100. Aceste şosele frumoase mi-au dat senzaţia clară a unei schimbări în bine a vieţii întregii ţări.

Apoi am găsit oameni parcă mai veseli, mai încrezători în viitorul lor. Care fac afaceri profitabile, care câştigă proiecte europene, care construiesc încetul cu încetul, pe ruinile trecutului sovietic, o nouă ţară.

M-am bucurat. Dar mi-am zis imediat – şi vă zic şi vouă acum – că schimbarea aceasta perceptibilă, evidentă, nu a venit de la sine, ca o surpriză a istoriei, ca un rezultat al unor forţe necunoscute ale universului, ci are un punct clar de pornire şi câteva nume de oameni concreţi cu care se asociază.

Punctul de pornire este acel 7 aprilie 2009 care a dus la înfrângerea guvernării comuniste şi la venirea la putere a Alianţei pentru Integrarea Europeană. Iar numele celor cu care se leagă progresul ţării sunt, în primul rând, Vladimir Filat şi Iurie Leancă(foto).

Anume datorită lor s-a ajuns la recenta semnare la Bruxelles, pe 27 iunie, a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care îl include şi pe cel de Liber Schimb. Semnătura a fost pusă din partea Republicii Moldova de către premierul Iurie Leancă, iar din partea Uniunii Europene de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Cu acest prilej, Iurie Leancă a ţinut un discurs în care a subliniat că integrarea europeană va face Moldova mai puternică şi că în acest mod, ea se va întoarce acasă, în Europa. Discursul domnului Leancă a fost unul memorabil, fiind rostit în trei limbi: în franceză, şi în această limbă domnia sa a subliniat că data semnării devine pentru moldoveni o zi istorică, în română, şi cu această ocazie Leancă a sublinat că limba română este şi limba vorbită în Republica Moldova şi la final în limba engleză.

În discursul său Leancă a mai spus că, prin semnarea acestui document de asociere, Moldova se întoarce acasă, în Europa. O întoarcere care are loc prin continuarea cursului pe care statul moldovean l-a luat odată cu instalarea, în anul 2010, a lui Vlad Filat în fruntea Cabinetului de Miniştri.

Într-adevăr, aşa e, şi la Chişinău analiştii politici serioşi recunosc acest lucru. O face de exemplu Bogdan Ţîrdea, care susţine: „Vlad Filat a semnat Planul de liberalizare a regimului de vize. Iurie Leancă a parafat şi semnat Acordurile de asociere. Acest lucru deja e consfinţit în istorie. Filat şi Leancă au atras în RM fonduri europene de circa 2 mlrd euro, au invitat funcţionari de rang înalt (Biden, Merkel, Barroso, etc.), au indus europenilor percepţia „istoriei de succes”, au plasat clar RM pe agenda SUA şi UE.

Personal V.Filat a ieşit cu mai multe iniţiative europene, creîndu-şi imaginea unui portdrapel al UE în Moldova:

  •  mitingul proeuropean din 3 noiembrie 2013, care a demonstrat suportul popular masiv pentru acest itinerar;
  •  Pactul pentru o Moldovă Europeană, semnat de mai mulţi preşedinţi, premieri, partide politice, care a demonstrat prezenţa unui consens, fie şi minimal, între elitele politice;
  •  campania de informare pro-europeană lansată de PLDM;
  •  lansarea ideii că Moldova va depune cerere de obţinere a statutului de candidat UE. Chiar dacă Filat a fost atunci dur criticat şi chiar ridiculizat pentru populism, mai tîrziu, ideea a prins rădăcini;
  •  planul Moldova 2020, care pentru prima dată stabileşte termenii foarte clari de obţinere a statutului de candidat (2017) şi de membru al UE (2020);
  •  ideea de neutralitate activă, expusă în timpul vizitei la Washington, care permite atragerea resurselor NATO şi fortificarea securităţii ţării fără a schimba statutul de neutralitate;
  •  ideea de promovare a referendumului proeuropean, care va permite includerea în Constituţia RM a vectorului european. Or, această idee ţinteşte spre obţinerea consensului naţional.
  •  Filat a promovat ideea, ca regimul fără vize să fie oferit înaintea semnării acordurilor de asociere. Acest lucru a fost catalogat drept o mişcare foarte inteligentă de preşedintele României Traian Băsescu chiar în ziua semnării acordurilor.

Astfel, PLDM reuşeşte să monopolizeze mesajul şi segmentul european, iar Filat şi Leancă se plasează în rolul de locomotive ale integrării europene a RM. Chiar şi la semnarea acordului, Leancă a rostit celebra frază că Moldova trebuie să meargă înainte, nu înapoi, care de fapt reprezintă sloganul electoral al partidului.”

… La întoarcerea mea la Roma am observat cu uimire în metrou un grup de liceeni moldoveni, conduşi de un ghid cam original, care părea o învăţătoare de la ţară. Iată, mi-am zis, efectul regimului fără vize! Iată rezultatele politicii lui Leancă şi Filat! Moldovenii mei nu aveau obişnuitul steguleţ al grupurilor de turişti care se văd prin Roma. Şi, ca să nu-i piardă, învăţătoarea striga la ei cu multă îngrijorare: „Ţineţi-vă de mână, măi, să nu vă prăpădiţi! Şi să-ntraţi repede în vagon!..” Am zâmbit.

Victor Druţă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aniversarea împlinirii primului an de activitate al CCIRO Italia. Al X-lea Forum Economic

Ovidiu Burduşa, proprietar de hoteluri la Roma: «Toţi avem cheia succesului»