Dacă salariul mediu pentru un bărbat – în sectorul privat – în 2022 era de 26.227 de euro pe an, pentru femei acesta scade la 18.305 de euro. Diferența de salariu între femei și bărbați – diferența de salariu legată de gen – este de 7.922 de euro, conform datelor INPS.
► Italia, creștere uriașă la facturile de curent și gaze, vine lovitura pentru familii
Diferența de salariu între femei și bărbați în Italia
O femeie care lucrează în sectorul privat, în medie, va câștiga cu aproximativ 8 mii de euro mai puțin pe an decât colegul ei de gen masculin. Un decalaj salarial prezentat de Observatorul INPS asupra angajaților din sectorul privat, care demonstrează cum în Italia femeile suferă încă discriminări puternice în lumea muncii. Datele privesc anul 2022. Salariul mediu anual al angajaților privați italieni, fără a lua în considerare distincțiile de gen, este de 22.839 de euro. Dar dacă luăm în considerare separat lucrătorii bărbați și femei, cifrele sunt diferite: dacă salariul mediu pentru un bărbat – din nou în sectorul privat – era de 26.227 de euro pe an, pentru femei acesta scade la 18.305 de euro. Diferența de salariu între femei și bărbați – diferența de salariu legată de gen – este exact de 7.922 de euro, scrie skytg24.
► Un bar din Italia oferă cafea la 70 de cenți: „Dacă vii cu ceașca, lingurița și zahărul de acasă”
Potrivit INPS, această diferență de salariu depinde în mare măsură și de „prezența mai mare a muncii cu fracțiune de normă în rândul femeilor”. Numărul femeilor cu normă parțială în 2022 a fost de fapt de 3.584.665, în timp ce colegii bărbați care nu lucrau cu normă întreagă erau doar 2.066.260.
O diferență care reiese și mai mult dacă luăm în considerare procentul de muncitori de sex feminin și cu fracțiune de normă din numărul total de salariați: INPS subliniază că în timp ce „21% dintre angajații bărbați au avut cel puțin o relație de muncă cu fracțiune de normă, în rândul femeilor. ponderea lucrătoarelor care lucrează cel puțin cu fracțiune de normă pe parcursul anului este de aproximativ 49%. Pe scurt, aproape un angajat din doi lucrează cu jumătate de normă și acest lucru are evident un impact semnificativ asupra salariului anual al categoriei.”
Documentul INPS evidențiază și diferențele salariale legate de alte aspecte. Ca și datele personale : salariile, de fapt, cresc cu vârsta. Nu numai atât: există și o temă geografică: cele mai mari salarii se primesc în regiunile Nord-Vest (26.933 euro) și Nord-Est (23.974 euro), în timp ce tind să scadă în Centru (22.115 euro), în Sud (6.959 euro) și în Insule (16.641).