Menu
in

Impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii din Italia: milioane de locuri de muncă în pericol

Milioane de locuri de muncă în pericol în Italia – Confartigianato, o organizație reprezentativă pentru sectorul artizanal din Italia, a emis o estimare alarmantă cu privire la expunerea pieței muncii italiene la impactul inteligenței artificiale.
>>> Ce mâncăm: Microcipuri „comestibile” în Parmigiano Reggiano. Ce se întâmplă după ce sunt înghițite

Milioane de locuri de muncă în pericol în Italia

Potrivit acestor estimări, 36,2% din totalul forței de muncă din Italia ar putea să-și piardă locurile de muncă din cauza tehnologiilor moderne și a proceselor de automatizare. Acest lucru ar putea afecta aproximativ 8,4 milioane de lucrători italieni, conform Confartigianato.

Cele mai afectate regiuni sunt Lombardia și Lazio, deși Italia nu se numără printre țările europene cel mai expuse la acest risc. De fapt, procentul de locuri de muncă din Italia aflate în pericol este cu 3,3 puncte mai mic decât media europeană. În această ierarhie specială, Germania și Franța se situează înaintea noastră, cu 43%, respectiv 41,4% din locurile de muncă în pericol. Procentul crește, bineînțeles, în cazul țărilor cu populații mai mici: Luxemburg are un procent de 59,4%, urmat de Belgia cu 48,8% și Suedia cu 48%.
>>> Italia, nou tip de radar laser: ”vede” și în interiorul mașinii și identifică vehiculele fără asigurare sau revizie

Risc pentru calificări ridicate

Milioane de locuri de muncă în pericol în Italia – Estimările se bazează pe caracteristicile locurilor de muncă. Riscurile cele mai mari sunt pentru locurile de muncă cu calificări ridicate și cu conținut intelectual și administrativ. În special, tehnicienii în informatică și comunicații, precum și managerii administrativi și comerciali, specialiștii în științe comerciale și administrare, specialiștii în științe și inginerie și managerii din administrația publică sunt expuși riscului.

„Inteligența artificială este arma pe care companiile o utilizează pentru a-și optimiza activitățile,” se arată în raportul Confartigianato. „În special, 6,9% din întreprinderile mici din Italia folosesc roboți, depășind media europeană de 4,6% și, în special, dublând procentul Germaniei de 3,5%. În plus, 5,3% dintre întreprinderile mici utilizează sisteme de inteligență artificială, iar 13% preconizează investiții viitoare în domeniul IA.”
>>> Roberto Vannacci, generalul italian căsătorit cu o româncă, întoarce Italia pe dos cu o carte care se opune „gândirii unice”

Roboții nu pot simula spiritul producătorilor de „Made in Italy”

„Inteligența artificială nu trebuie să fie temută, ci să fie gestionată de inteligența meșteșugărească pentru a o transforma într-un instrument capabil să pună în valoare creativitatea și competențele inimitabile ale antreprenorilor noștri,” a declarat președintele Confartigianato, Marco Granelli, citat de La Repubblica.

„Nu există robot sau algoritm care să poată copia cunoștințele meșteșugărești și să simuleze „spiritul” produselor și serviciilor frumoase și bine realizate care fac unică în lume eticheta „Made in Italy”.”
>>> Româncă de 52 de ani, importantă femeie de afaceri în Italia, a murit pe neașteptate în casa ei din Genova

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version