Guvernul Meloni elimină Spid? Cazul Spid a izbucnit în ultimele ore. În timp ce guvernul se confruntă cu adoptarea unui buget foarte complicat, se vorbește foarte de mult despre Spid. Pentru că subsecretarul de stat responsabil cu Inovarea Tehnologică, Alessio Butti, și-a declarat intenția de a „închide treptat Spid-ul care colectează o serie de identități digitale și facilitează acțiunea afacerilor și cetățenilor cu Administrația Publică. Bine, trebuie să începem cu toții să oprim Spid-ul și să avem cartea de identitate electronică ca singură identitate digitală”.
>>> Secțiile consulare românești din Italia NU ACCEPTĂ documente în format digital. Interpelare în Parlament
Guvernul Meloni elimină Spid?
Ce înseamnă? Și ce poate însemna, la nivel practic, pentru cei 33 de milioane de italieni care au deja Spid-ul cu care au accesat până acum serviciile online ale Administrațiilor Publice (pentru a efectua plăți, înregistrări sau acces la bonusuri)?
Este util să ne amintim încă un lucru: de câțiva ani în Italia s-a trecut – foarte încet – de la vechile cărți de identitate pe hârtie la cele electronice (CIE): arată ca carduri de plată și au două microcipuri care conțin datele personale ale titularului și informațiile pentru autentificare online.
Pentru a accesa site-ul INPS sau cel al Administrației fiscale, de exemplu, puteți folosi atât Spid, cât și Cie, acesta din urmă oferind un nivel suplimentar de securitate. Ce vrea să facă guvernul acum? Și de ce intenționează să-l elimine pe Spid? Acesta din urmă putând oferi un nivel suplimentar de securitate. (Continuați să citiți după fotografie)
Potrivit coaliției, Spidul-ul ar fi greu de utilizat, mai ales pentru persoanele în vârstă, atât pentru achiziție, cât și pentru utilizare în relațiile cu administrația publică. Ar trebui lăsat spațiu pentru cartea de identitate electronică ca unic mijloc de interacțiune.
Prin urmare, intenția este de a închide Spid și de a face din Cie singurul instrument de autentificare atât online, cât și offline. Corriere della Sera explică: „Problema este: când Butti spune „opriți” vrea să spună că cele 33 de milioane de identități digitale deja active vor dispărea? (!) Sau că vor curge în proiectul Cie, gestionat de Ministerul de Interne și Municipalități? Dacă ipoteza este cea din urmă, ne întrebăm cum? Spid este furnizat de așa-zișii furnizori de identitate (Poste, folosit în aproape toate cazurile, dar și Aruba, Tim, Intesa și alții). Cum ar avea loc migrația? Și spre ce destinație? Pentru că nu există un manager public desemnat să se ocupe, în acest moment”. Sunt toate acestea legate și de discursul „nivelului de securitate” cerut de Bruxelles pentru identitatea digitală europeană care ar trebui să vadă lumina în 2025? (Continuați să citiți după fotografie)
În urma publicării acestui articol, Butti a scris într-o scrisoare adresată directorului Corriere Luciano Fontana că intenția nu este de a „elimina identitatea digitală, ci de a avea doar una, națională și gestionată de Stat (doar ca cea pe care italienii o poartă în portofel din 1931).
El continuă: „Lucrăm pe baza acestei idei, sondând nevoile tuturor părților interesate implicate. Primele rezultate ale discuțiilor noastre sunt încurajatoare și le vom clarifica în lunile următoare cu o transparență extremă”.
Planul guvernului este așadar ca, în primul rând, „să lucreze pentru a asigura eliberarea CIE-ului de la distanță, fără costuri și în 24 de ore, și să garanteze utilitatea acestuia, prin soluții cel puțin la fel de simple ca SPID-ul. Furnizorii de identitate digitală vor trebui să fie implicați în următoarele luni.”.
>>> Ministerul Muncii elimină DOSARUL CU ȘINĂ și promite digitalizarea: ”Oamenii nu vor mai avea nevoie să vină la ghișeu”