Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a fost audiat vineri, timp de aproape 3 ore, de un magistrat din Bergamo cu privire la modul în care a fost gestionată epidemia de COVID-19.
Conte a fost audiat de Maria Cristina Rota, procuror adjunct al parchetului din Bergamo, la sediul guvernului din Roma, în cadrul unei anchete ce priveşte întârzierea cu care a fost declarată ‘zonă roşie’ în două localităţi din provincia Bergamo, Nembro şi Alzano Lombardo, în timp ce epidemia era în plină extindere.
Magistratul şi echipa sa i-au mai audiat și pe ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, şi pe cel de interne, Luciana Lamorgese.
Audierile celor trei membri ai cabinetului ‘s-au desfăşurat într-o atmosferă destinsă de mare cooperare instituţională’, a transmis, într-o scurtă declaraţie, Maria Cristina Rota la ieşirea din sediul guvernului.
Parchetul din Bergamo, oraş martir din Lombardia şi epicentrul epidemiei care a făcut peste 34.000 de morţi în Italia, desfăşoară mai multe anchete distincte în legătură cu această tragedie.
Cea mai mediatizată în ultimele zile este cea referitoare la întârzierea cu care a fost declarată ‘zonă roşie’ în localităţile Nembro şi Alzano Lombardo, afectate în mod deosebit de epidemie.
Guvernul central şi liderii din Lombardia îşi atribuie reciproc responsabilitatea acestei întârzieri, care a avut un impact dramatic asupra saturării sistemului sanitar, creşterii mortalităţii şi extinderii epidemiei în această regiune.
Miercuri seară, Giuseppe Conte a dat asigurări că ‘îi va comunica cu conştiinciozitate’ procurorului ‘toate faptele pe care le are la cunoştinţă’, afirmând că nu este ‘deloc neliniştit’. ‘Toate anchetele sunt binevenite’, a spus el.
În cadrul acestei anchete, Silvio Brusaferro, preşedintele Institutului Superior de Sănătate (ISS) italian, care a consiliat guvernul în gestionarea crizei, a fost audiat şi el miercuri seară de magistraţii din Bergamo, însă nu au apărut informaţii despre cele declarate.
Preşedintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, şi responsabilul în domeniul sănătăţii al Consiliului regional, Giulio Gallera, audiaţi la sfârşitul lunii mai de parchetul din Bergamo, au afirmat că decizia de a stabili ‘zona roşie’ revenea guvernului de la Roma.
Ministrul pentru afaceri regionale, Francesco Boccia, a replicat la acea vreme că zona roşie ‘putea să o declare chiar şi regiunea, există o lege care permite acest lucru’.
Toată chestiunea se referă la cine, din guvernul central sau din Lombardia, ar fi trebuit, între 3 şi 9 martie, să ia această decizie.
Primele ‘zone roşii’ au fost stabilite la sfârşitul lui februarie, la decizia guvernului italian, şi au vizat în jur de zece localităţi lombarde, printre care Codogno, unde a fost depistat ‘pacientul numărul unu’.
La începutul lunii martie, epidemia a continuat să se propage, cu două focare mai importante, în Nembro şi Alzano, din provincia Bergamo.
Comitetul Tehnic şi Ştiinţific (CTS), care consiliază guvernul Conte, a propus atunci impunerea unei ‘zone roşii’, apreciind că situaţia ‘se agrava în toată Lombardia’, în timp ce ISS preconiza, la rândul său, a doua zi instituirea aceleiaşi măsuri în cele două localităţi.
Potrivit Corriere della Sera, prim-ministrul s-a întâlnit încă o dată cu aceşti experţi pe 6 martie, în final luând decizia de a declara întreaga Italie ‘zonă roşie’, printr-un decret semnat pe 7 martie şi intrat în vigoare după încă o zi.