Fraudă cu ajutoare sociale în Italia…O femeie de origine străină, rezidentă în provincia Treviso, Italia, a fost denunțată pentru obținerea frauduloasă a venitului minim garantat, cunoscut sub numele de „reddito di cittadinanza”. În anul 2021, ea a primit ilegal suma de 6.400 de euro, omisând să declare existența unei sume semnificative de bani în numerar deținută de familia sa – aproximativ 42.490 de euro.
>>> Teroare pe străzile din Milano: Un român de 25 de ani, suspectat de incendierea a zeci de vehicule
Fraudă cu ajutoare sociale în Italia
Investigațiile au fost realizate de Garda Financiară din Treviso, care, în cadrul eforturilor de combatere a fraudelor sociale, a constatat că femeia a ascuns această sumă considerabilă atunci când a solicitat ajutorul financiar de la Institutul Național de Asigurări Sociale (INPS). Suma în numerar a fost descoperită în urma a două controale valutare efectuate la aeroportul Malpensa, scrie qdpnews.it.
Detaliile investigației
Investigațiile au pornit din analiza detaliată a listelor beneficiarilor de prestații sociale, comparate cu persoanele care au fost depistate transportând sume mari de bani în numerar la puncte de frontieră, aeroporturi și porturi. În cazul femeii, soțul acesteia a fost oprit de două ori la aeroportul Malpensa înainte ca ea să depună cererea de ajutor social în noiembrie 2021.
Primul incident a avut loc în august 2021, când soțul femeii a fost surprins cu 34.000 de euro în numerar, în timp ce se pregătea să se îmbarce pentru un zbor spre Nigeria. Acesta a fost sancționat pentru încălcarea reglementărilor privind transportul transfrontalier de valută, deoarece nu avea o declarație valutară corespunzătoare. A doua oprire a avut loc în octombrie 2021, înainte de un zbor spre Casablanca, când soțul a declarat că deține 8.490 de euro.
>>> Bonus de Crăciun: 100 de euro pentru familiile cu venituri mici în Italia
Acuzațiile și consecințele
Autoritățile au stabilit că femeia deținea un patrimoniu financiar care depășea limita legală pentru acordarea venitului minim garantat, care, pentru familia ei (compusă din soț și doi copii), era stabilită la 10.000 de euro. În fața acestor dovezi, femeia a susținut că nu era la curent cu sumele de bani găsite asupra soțului său.
Ca urmare a investigațiilor, INPS din Treviso a blocat imediat acordarea contribuției financiare și a cerut restituirea celor 6.400 de euro primiți ilegal. Dosarul a fost înaintat Procuraturii Republicii din Treviso, care a dispus recent încheierea anchetei preliminare, pe baza probelor obținute.