Indicatorul bogăției netă a familiilor italiene a început să urce în 2017, cu o creștere de 98 miliarde (+ 1%), după trei ani în negativ, la un nivel de 9,743 miliarde de euro.
Acest lucru rezultă dintr-un studiu prezentat de Istat și de Banca Italiei, care indică totuși că locul unu în Europa pe cap de locuitor a familiilor italiene riscă să fie pierdut în fața Germaniei.
Rezultatul provine din activele reale în valoare de 6,295 miliarde euro (echivalentul a 59% din averea brută) și activele financiare de 4,374 miliarde de euro, în comparație cu 926 miliarde de pasive financiare.
Femei casnice în Italia, statistici incredibile: 700.000 trăiesc în sărăcie absolută
Locuințele au reprezentat forma principală de investiții în gospodării și, cu o valoare de 5,246 miliarde de euro, au reprezentat jumătate din averea brută.
Din studiu reiese că italienii se confirmă a fi puțin îndatorați în comparație cu alte țări și încă își mențin titlul de cei mai bogați în Europa în ceea ce privește relația dintre avere și venit, în jur de 8 ani, „chiar dacă în perioada în care deficitul a fost redus considerabil. În ultimii ani, indicatorul a scăzut treptat de la vârful atins în 2013, cu o tendință opusă celei observate pentru celelalte țări”.
Cu toate acestea, măsurată în raport cu populația, în Italia, averea netă de familie a fost mai mare decât în alte țări în 2008 și 2009; în anii următori a rămas stabilă, în timp ce în celelalte țări a crescut.
La sfârșitul anului 2017, valoarea averii pe cap de locuitor a familiilor italiene era ușor superioară celei din gospodăriilor germane, în timp ce în 2006 diferența era de aproximativ 50 000 de euro.
Italia sărăcește: 3 italieni din 10, expuși riscului sărăciei