Menu
in

Exodul creierelor continuă: Italia a pierdut aproape jumătate din populația unui oraș ca Milano în doar 12 ani

Exodul creierelor: Italia pierde aproape jumătate din populația unui oraș ca Milano în 12 ani. Între 2011 și 2023, Italia a înregistrat o pierdere semnificativă de tineri talentați, cu aproximativ 550.000 de persoane cu vârste între 18 și 34 de ani părăsind țara pentru a se stabili în străinătate. Această cifră este echivalentă cu populația orașului Genova și reprezintă aproape jumătate din populația Milano, subliniind gravitatea problemei. Conform raportului intitulat „I giovani e la scelta di trasferirsi all’estero”, realizat de Fondazione Nord Est, valoarea capitalului uman pierdut este estimată la aproximativ 134 de miliarde de euro.
>>> Italia, modificări majore la accize în 2025: ce trebuie să știe consumatorii despre carburant, alcool și electricitate

Exodul creierelor continuă – De ce pleacă tinerii?

Exodul masiv al tinerilor a început odată cu marea criză economică și a continuat să crească până la pandemia de COVID-19, care a frânat temporar fenomenul. Totuși, din 2022 și 2023, plecările au reînceput într-un ritm accelerat, chiar dacă rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut. Aceasta arată că problema nu este neapărat lipsa locurilor de muncă, ci mai degrabă calitatea locurilor de muncă și oportunitățile mai bune din alte țări europene avansate, scrie corriere.it.

Italia are o capacitate scăzută de a atrage tineri din alte țări, înregistrând un raport de 8,5 tineri italieni plecați pentru fiecare tânăr străin care sosește. În alte economii avansate, fluxul de tineri care pleacă și cei care sosesc este mult mai echilibrat. În Calabria, de exemplu, 30 de tineri părăsesc regiunea pentru fiecare tânăr care vine din străinătate. La polul opus se află Alto Adige, unde raportul este de 4 la 1, datorită schimburilor intense cu Austria.

Conform studiului, 35% dintre tinerii din nordul Italiei se declară dispuși să părăsească țara. Printre motivele principale se numără oportunitățile de muncă mai bune (25%), studiile și formarea profesională (19,2%) și calitatea vieții mai ridicată în alte țări (17,1%). În mod surprinzător, doar 10% dintre respondenți consideră salariul mai mare ca fiind principala motivație pentru plecare.
>>> Italia, bărbatul care s-a trezit din comă fără să știe cine este: credea că trăiește în 1980, nu știa ce este un smartphone

Satisfacția celor plecați vs. cei rămași

Studiul evidențiază că tinerii italieni care au părăsit țara sunt mult mai mulțumiți de calitatea vieții lor decât cei care au rămas. 56% dintre cei plecați se declară satisfăcuți de nivelul lor de trai, comparativ cu doar 22% dintre tinerii care au rămas în Italia.

Exodul tinerilor reprezintă o problemă economică și socială majoră pentru Italia, având un impact asupra dezvoltării economice și a inovării. Pentru a contracara acest fenomen, este necesară îmbunătățirea condițiilor de muncă și a oportunităților de dezvoltare profesională pentru tineri.

Raportul subliniază că este esențial să se depună eforturi pentru a face din Italia o destinație mai atractivă pentru tinerii talentați, atât cei italieni, cât și cei din străinătate, pentru a opri această pierdere continuă de capital uman.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]
Exit mobile version