Un angajament diferit al instituțiilor și direcționat către toate categoriile. Aceasta este ceea ce solicită Federația Națională Ordinul Asistenților Medicali (Fnopi) într-o scrisoare-apel trimisă cabinetului Conte. Federația subliniază în special starea asistenților medicali independenți, care nu au prioritate pentru vaccinarea anti-Covid, rămânând expuși, relatează nurse24.it.
Este cazul şi românului Valentin Neguleasa, care de 12 ani este asistent medical liber profesionist în Milano și din martie a lucrat în permanență la domiciliul pacienților sau în clinici. El este unul dintre cei 60.000 de asistenți liberi profesioniști din Italia care nu sunt vaccinaţi în prima etapă alături de ceilalți colegi, parte din personalul medical.
Potrivit site-ului Ministerului Sănătății din Italia, în etapa de vaccinare din ianuarie până în martie sunt incluși: personalul sanitar și de asistență socială, personalul și cei internați în centrele rezidențiale pentru bătrâni, persoanele de la 80 de ani în sus.
„Asistenții medicali liberi profesioniști, care sunt angajați în cabinetele private sau care fac servicii la domiciliu, precum și cei voluntari în clinicile locale sunt excluși din această primă fază a imunizării. Vorbim de o cincime din personalul medical”, a declarat Maria Genesi, președinta Ordinului Asistenților Medicali Profesioniști din Piacenza.
«Nu înțeleg de ce am fost exclus»
Valentin lucrează de 12 ani ca asistent medical liber profesionist. Asta înseamnă că nu are un contract de muncă permanent la o instituție medicală de stat sau privată, ci diverse colaborări. Valentin merge aproape zilnic la pacienți acasă într-un program de monitorizare a tratamentului cu anticoagulante, dar face și ture la diferite centre și clinici. A lucrat neîntrerupt de la începutul pandemiei. În ultima săptămână a luat legătura cu autoritățile și cu șefii de spitale pentru a fi inclus pe lista de vaccinare, dar fără succes, scrie Libertatea.
„În această fază, campania de vaccinare e dedicată operatorilor sanitari care lucrează în cadrul sistemului de stat. În a doua etapă, pe baza indicațiilor ministeriale, va veni rândul liberilor profesioniști”, este răspunsul paradoxal pe care l-a primit de fiecare dată. Rândul său la vaccinare va veni din aprilie, dar românului i se pare prea mult.
Românul nu înțelege cum de i-a scăpat statului italian această categorie importantă de lucrători în prima linie.
„Având în vedere că m-am supus riscului din martie și până acum, chiar dacă nu am o formă contractuală subordonată și lucrez cu PFA, nu înțeleg de ce am fost exclus. Același spital care nu m-a acceptat pentru vaccin, îmi spunea anterior că terapiile anticoagulante pe care le fac eu erau esențiale”, a spus românul.