Prețurile medii pentru mâncare, băuturi nealcoolice și tutun din Italia sunt mai mari cu nouă puncte procentuale față de media europeană: este ceea ce reiese din statisticile Eurostat publicate de curând potrivit cărora prețurile cele mai înalte pentru mâncare și băuturi se plătesc în Danemarca (145% față de 100 media celor 28 de țări UE) și cele mai scăzute în Polonia (63%).
Italia, privind numai prețul mâncării, este peste medie pentru toate alimentele principale cu 11 puncte procentuale. Însă diferența devine mai marcată, cu 21 puncte, practic cu o cincime, pentru grupul ”lapte, brânză și ouă” (121). Prețurile medii pentru pâine și cereale sunt cu 18 puncte mai mari decât media UE (Regatul Unit este la 96 față de 118 în Italia, 101 în Germania) în timp ce diferența față de UE se reduce în cazul peștelui. Datorită celor 8.000 de kilometri de coastă, peștele costă mai puțin în Italia față de restul mâncării (108) însă oricum mai mult decât în Regatul Unit (105).
Carnea în Italia costă cu 12% mai mult comparativ cu media europeană, la fel ca în Regatul Unit, mai puțin decât în Franța și Germania și mult mai puțin decât în Elveția (252). Țara în care carnea costă cel mai puțin este Albania (52).
În Italia costă ușor mai puțin decât media europeană uleiurile și grăsimile (97) în timp ce fructele și verdețurile au un preț mediu superior celui din UE (105).
Prețurile cele mai mari pentru tutun se înregistrează în Regatul Unit (219 față de media de 100 a celor 28 de țări UE) și cele mai scăzute în Bugaria (50%). În Italia să fumezi costă cu opt puncte mai puțin comparativ cu media UE (92 față de 100), iar băuturile alcoolice au aproape același preț ca media UE (99). Privind în afara UE, țara cu cele mai scumpe alimente este Elveția cu 178 de puncte în fața celor 100 a mediei UE, carnea, de exemplu, fiind de două ori și jumătate mai scumpă față de media UE.
Numai în Norvegia sunt prețuri asemănătoare și chiar mai mari pentru băuturi alcoolice și țigări. Produsele alimentare cele mai ieftine se găsesc în țările Europei Centrale și de Est și în Balcani. În Polonia, România, Albania și Bulgaria, de exemplu, prețurile sunt în medie cu 60 – 70% mai mici față de media europeană.