Datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB, stabilit în septembrie ca ţintă pentru 2021, a declarat, sâmbătă, o sursă guvernamentală, citată de Reuters.
Noua estimare reflectă impactul unui pachet de stimulare în valoare de 32 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) anunţat săptămâna aceasta, care va duce deficitul bugetar din 2021 la 8,8% din producţia naţională, în creştere faţă de nivelul de 7% vizat anterior.
Cheltuielile suplimentare vor fi folosite pentru a sprijini serviciul naţional de sănătate greu de finanţat, pentru a finanţa subvenţii şi programe destinate întreprinderilor forţate să închidă operaţiunile din cauza blocării coronavirusului şi pentru a asigura acoperirea amânării termenelor de plată a impozitelor.
Guvernul îşi va actualiza obiectivele referitoarela datorie şi deficit în aprilie.
Datoria publică uriaşă a guvernului de la Roma este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei. Cu toate acestea, în pofida prognozelor mai mari pentru 2021, cifra datoriei pentru 2020 se aşteaptă să fie mai mică decât cea estimată anterior, a spus sursa, cerând să nu fie numită.
Roma se aşteaptă acum ca raportul datorie şi PIB să fie de 156,5% în 2020, sub obiectivul oficial stabilit în septembrie, de 158%, care anterior era cel mai înalt nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Deficitul din 2020 este estimat între 10,5% şi 10,8% din producţia naţională. Cifrele finale ale deficitului şi datoriilor pentru anul trecut vor fi publicate de biroul naţional de statistică, ISTAT, în luna martie, potrivit news.ro.